Capul unei rețele de trafic de migranți, depistat și reținut de polițiști, la Florești

Polițiști de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, împreună cu autoritățile austriece, au documentat și finalizat activitățile derulate pentru destructurarea unei grupări de criminalitate organizată specializată în migrația ilegală. Coordonatorul grupării, un român în vârstă de 28 de ani, cunoscut cu antecedente penale încă din perioada minoratului, a fost reținut la Florești, județul Cluj, de către polițiști din cadrul Poliției Române

„În rețea au activat peste 250 de traficanți, originari din Serbia, Ucraina, Estonia, Lituania, Turcia, România și din alte state, majoritatea fiind călăuze care conduceau autovehicule prin zone prestabilite. În mai puțin de un și jumătate, gruparea a traficat peste 36.000 de migranți ilegali pe ruta Ungaria-Austria, respectiv Ungaria- Slovacia-Cehia-Austria. Câștigurile rezultate din traficul de migranți depășesc 150.000.000 de euro, costul unui transfer fiind, în medie, de peste 4.000 euro per migrant” – informează Poliția de Frontieră Română.

Implicarea polițiștilor de frontieră români a început în luna iulie 2021, când, la nivelul Poliției de Frontieră Maramureș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, a fost înregistrat un dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți. În urma activităților specifice desfășurate de polițiștii de frontieră s-a stabilit că mai mulți cetățeni români desfășoară activități de călăuzire, transport și adăpostire de migranți de origine afro-asiatică pe teritoriul statelor Ungaria și Austria.

„Având în vedere că persoanele implicate coordonau întreaga activitate infracțională de pe teritoriul Austriei, aspectele rezultate în documentarea dosarului penal au fost transmise autorităților competente din Austria, prin Centrul de Cooperare Polițienească Internațională (CCPI) și Biroului Atașatului de Interne. În urma activităților desfășurate în cooperare cu polițiștii austrieci au fost identificate ca făcând parte din grupar, mai multe persoane din Republica Moldova, România, Ucraina, Serbia, Estonia, Lituania, Turcia și alte state. Gruparea era coordonată de un cetățean român, de 28 de ani, cunoscut cu antecedente penale încă din perioada minoratului și urmărit internațional cu mandat de arestare preventivă în 3 state, respectiv România, Ungaria și Austria pentru trafic de migranți. Autoritățile austriece au stabilit că în rețea au activat peste 250 de traficanți, majoritatea călăuze, conducând autovehicule prin zone prestabilite. Numai în Austria au fost reținuți peste 90 de membri ai grupării, într-o cooperare între structuri de poliție ale landurilor Austria Inferioară și Burgenland și autoritățile române, cehe și ungare. În urma probatoriului administrat, autoritățile statului Austria au emis mai multe mandate de arestare preventivă, inclusiv față de cetățeni români. Astfel, la 04.05.2022, suspectul principal și coordonatorul grupării a fost reținut la Florești, județul Cluj, de către polițiști din cadrul Poliției Române. În data de 06.05.2022 a fost depistat de polițiștii de frontieră, pe raza localității Sighetu Marmației, un alt membru al grupării, la care ulterior a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară. La domiciliul acestuia au fost identificate 27 autoturisme despre care există suspiciunea rezonabilă că au fost folosite la transportul migranților pe teritoriul statelor Ungaria și Austria. Autoritățile austriece au informat că membrii grupării au transferat, în cursul anului 2021 și la începutul anului 2022, peste 36.000 de migranți ilegali pe ruta Ungaria-Austria, respectiv Ungaria-Slovacia-Cehia-Austria” – precizează sursa citată.

Rezultatele obținute în destructurarea acestei rețele de trafic de migranți, coordonată de un cetățean român, au fost prezentate joi, 12 mai, de ministrul federal de Interne, austriac, Gerhard Karner, în prezența Ambasadorului României la Viena și a echipei operative a Poliției de Frontieră Române. Ministrul a mulțumit autorităților române pentru profesionalismul manifestat în documentarea acestui caz.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut