Campania Națională de Împăduriri 2022-2026, promovată la Cluj

Prefectura Cluj a găzduit marți întâlnirea de lucru organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, condusă de secretarul de Stat Lóránd-Árpád Fülöp, în cadrul căreia au fost prezentate aspecte despre „Campania Națională de Împăduriri 2022-2026”*.

La lucrări au fost prezenți subprefectul Tasnádi István-Szilárd, reprezentanți ai Romsilva – Regia Națională a Pădurilor, ai Direcției Silvice a județului, ai Gărzii Forestiere județene, ai Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, dar și ai Consiliului Județean și ai unităților administrativ teritoriale.

„Scopul acestei întâlniri este promovarea programului de împădurire. În cadrul Ministerului Mediului, toți secretarii de stat au primit câte 6-7 județe, unde mergem să promovăm acest program. Ne-am asumat să împădurim 57.000 de hectare de păduri și avem și o țintă intermediară de 25.000 de hectare până la sfârșitul anului, iar asta înseamnă că trebuie să conștientizăm puțin UAT-urile, persoanele juridice, persoanele fizice de fapt oricine ar putea fi beneficiar eligibil să cunoască programul și problemele care ar putea exista.

Programul e gândit în așa fel încât e destul de permisibil, flexibil, iar întrebările puse de către cei de aici au fost un pic mai concrete, punctuale, nu sunt generale, adică. Asta înseamnă ca va fi un pic mai greu, pentru că va trebui să rezolvăm cumva punctual multe lucruri. Dar ar fi și pentru noi un feedback, că a fost gândit destul de bine programul. Una dintre problemele subliniate ar fi, mai ales aici în Transilvania, adică vizează pășunile cu valoare ridicată, acolo nu se poate (n.red împăduri), deși foarte mulți ar vrea. O altă problemă e legată de finanțare si ar fi faptul că nu se poate da avans, e o problemă financiară, e destul de greu să împădurească cineva din bugetul propriu, după care să ia banii înapoi de la Minister. Deci aici probabil că va trebui să ne gândim la o soluție mai generală și mai bună, de exemplu parteneriat cu o instituție bancară”, a declarat secretarul de Stat Lóránd-Árpád Fülöp.

A,M.C,

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut