Căminele de bătrâni din județul Cluj: multe, scumpe și dotate

Cazul bătrânilor din cele trei azile din localitatea Voluntari care erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată a adus în discuție situația vârstnicilor din centrele de îngrijire și asistență socială private. În acest context, Făclia a încercată să afle care este situația în județul Cluj a căminelor pentru persoane vârstnice, câte au licență de funcționare și câți seniori beneficiază de astfel de servicii.

Cazul celor trei azile din localitatea ilfoveană voluntari a cutremurat opinia publică din România iar imaginile cu bătrânii internații în aceste centre au devenit virale în mediul online

Procurorii DIICOT au solicitat miercuri Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a 24 de persoane implicate în exploatarea bătrânilor cu dizabilităţi din trei azile din localitatea Voluntari.

Potrivit DIICOT, cei 24 de inculpaţi sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, fals în declaraţii, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare.

Faţă de alte două femei implicate în acest caz, dintre care una este într-un stadiu avansat de sarcină, a fost luată măsura controlului judiciar.

Aproape 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Bătrânii găsiţi în azile au fost transportaţi de echipajele SMURD la două spitale pentru investigaţii medicale amănunţite, iar şase au fost internaţi.

De asemenea, 50 de bătrâni au fost cazaţi în centre de îngrijire din Bucureşti, iar 42 de află încă în faza investigaţiilor medicale.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurării igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

3900 de bătrâni îngrijiți în azilele din județul Cluj

În urma acestui caz de neimaginat, Făclia a încercat să afle cum stau lucrurile în centrele private de bătrâni din județul Cluj.

Potrivit datelor obținute de la Ministerul Munci, la nivelul județului sunt licențiate nu mai puțin de 46 de cămine pentru persoane vârstnice în care beneficiază se servicii de îngrijire aproape 3900 de persoane.

Dintre acestea, 12 funcționează în Cluj-Napoca iar la Turda sunt licențiate trei, la Dej își desfășoară activitatea un cămin iar la Câmpia Turzii are licență de funcționare un singur azil. Celelalte 29 de azile funcționează în zona rurală a județului Cluj. Costurile lunare de îngrijire pentru o persoană internată într-un astfel de centru privat din județul Cluj începe de la 38.000 de lei și poate ajunge până la 23.000 de lei.

Contactată telefonic directoare Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Cluj, Viorica Zlati a declarat că la nivelul județului sunt foarte mule asociații care desfășoară activități de îngrijire a vârstnicilor și că lucrurile funcționează bine. Viorica Zlati a precizat că multe dintre aceste asociații au fost preocupate de atragerea de fonduri pentru dotare centrelor de îngrijire, precizând că în ultima vreme au fost atrase fonduri guvernamentale în valoare de cinci milioane de lei pentru achiziția de echipamente medicale și alte dotări. Directorul AJPIS Cluj a menționat că au apărut și la Cluj mici deficiențe însă cea mai mare problemă constă în lipsa locurilor în centrele de îngrijire vârstnici pentru că cererea este mult mai mare decât oferta. Potrivit Viorică Zlati, condițiile din centrele de îngrijire din județul Cluj atrag vârstnici și din alte județe.

Sancțiuni

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a efectuat, în perioada martie-mai 2023, controale tematice la 578 de centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, la 370 dintre acestea fiind identificate abateri, în urma cărora au fost aplicate amenzi de 50.500 lei, conform unui comunicat al Ministerului Muncii.

„În baza Planului anual de control, în anul 2023, în perioada martie – mai, s-a desfăşurat Campania „Verificarea calităţii serviciilor sociale rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice”, având ca obiective specifice: Respectarea standardelor minime de calitate în centrele de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice care deţin licenţă de funcţionare şi consemnarea gradului de ocupare a acestora; Verificarea respectării art. 44 alin (3) din Legea Asistenţei Sociale nr.292/2011 de către furnizorii de servicii sociale privaţi care acordă servicii sociale în centre de îngrijire şi asistenţă pentru persoane vârstnice”, se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în urma controalelor au fost 1981 de măsuri, dintre care 1.001 implementate până la 1 iunie 2023, au fost aplicate 20 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 9 amenzi în cuantum total de 50.500 lei, au fost transmise altor instituţii competente 47 de sesizări şi au fost formulate, în timpul campaniei, 4 propuneri de retragere a licenţelor de funcţionare pentru centre rezidenţiale private.

„În planul anual de control sunt prevăzute şi activităţi cu caracter permanent, care vizează evaluarea/monitorizarea tuturor tipurilor de servicii sociale (protecţia persoanelor adulte cu dizabilităţi, protecţia persoanelor vârstnice şi adulte în dificultate, protecţia copilului şi/sau familiei, protecţia victimelor violenţei domestice). Astfel, în primul trimestru al anului 2023 au fost efectuate controale (altele decât cele din campaniile tematice) în 730 de servicii sociale. Dintre acestea, 98 de controale au fost inopinate, în urma sesizărilor/autosesizărilor primite. Au fost dispuse 1.078 de măsuri de remediere a deficienţelor constatate şi aplicate 23 de sancţiuni contravenţionale, din care 11 avertismente şi 12 amenzi în cuantum total de 145.000 lei. De asemenea, ANPIS a formulat 20 propuneri de retragere a acreditării. Deciziile de retragere ulterioare au fost emise de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie”, se mai menţionează în comunicat.

Cosmin PURIȘ

 

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut