Braț robotic folosit pe Marte, construit cu ajutor românesc

În anul 2033, pe Pământ vor sosi primele mostre de pe o altă planetă, iar România este implicată în această misiune istorică pe Marte, realizată de NASA și ESA. Specialiștii români vor contribui la unul dintre cei mai sofisticați și avansați roboți spațiali — un braț robotic ce va fi folosit pentru preluarea mostrelor de rocă și praf și trimiterea lor pe Pământ pentru a răspunde la întrebarea: a existat viață pe Marte? – anunță Agenția Spațială Română (ROSA).

„Misiunea Mars Sample Return este una extrem de ambițioasă. Arhitectura ei cuprinde trei lansări spațiale de pe Pământ, o lansare în premieră de pe o altă planetă și o capsulă spațială care va aduce înapoi, pe Pământ, mostrele de pe planeta Marte. Acestea vor putea fi studiate în cele mai performante laboratoare ale lumii, cu tehnologii complexe de ultima oră. În cadrul misiunii, brațul robotic european – Sample Transfer Arm (STA) – va juca un rol esențial. Acesta va fi lansat spre Marte în a doua jumătate a acestui deceniu și va amartiza în apropierea locației rover-ului american Perseverance, care adună în prezent probe de pe planeta Marte. Capabil să «vadă», să «simtă» și să ia decizii autonome, Sample Transfer Arm va identifica, va ridica și va transfera tuburile ce conțin aceste mostre într-un container ce va fi lansat pe orbita planetei Marte de un lansator numit Mars Ascent Vehicle (MAV). Mai departe, containerul va fi preluat de un modul dezvoltat complet în Europa și adus înapoi pe Pământ” – precizează ROSA, într-un comunicat remis ziarului Făclia.

Aceeași sursă menționează că Sample Transfer Arm este „o capodoperă a roboticii spațiale”, conceput pentru a fi autonom, extrem de fiabil și robust. Designul său imită un braț uman, cu umăr, cot și încheietură, și are propriul creier și ochi încorporați. Robotul poate efectua o gamă largă de mișcări, având șapte grade de libertate.

România va avea contribuții importante la realizarea acestei tehnologii de vârf a industriei spațiale europene. Specialiștii români vor contribui la siguranța brațului robotic și se vor asigura că acesta „vede” și interpretează corect realitatea.

Programul de explorare robotică, „o prioritate pentru ROSA”

Conform celor declarate de dr. fiz. Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române, contribuția industriei și mediului de cercetare din România în această misiune NASA-ESA de pionierat este „rezultatul concret al eforturilor ROSA de a promova dezvoltarea în țară de capabilități relevante pentru misiuni de explorare planetară”.

„Am susținut participarea României la programul opțional al Agenției Spațiale Europene de explorare robotică și cu echipaj uman, tocmai pentru a oferi actorilor spațiali din România șansa de a participa la proiectele ESA din acest domeniu, pentru a-și crește gradul de maturitate tehnologică și pentru a exista un schimb de cunoștințe între specialiștii din România și cei din Europa și chiar Statele Unite ale Americii. Ca urmare, în cadrul misiunii Mars Sample Return, echipamente dezvoltate integral în România vor zbura pe Marte, jucând un rol important pentru buna desfășurare a misiunii”, declară dr. fiz. Marius-Ioan Piso, citat în comunicat.

Consorțiul industrial european implicat în construcția brațului reunește companii din Spania, Franța, România, Danemarca, Grecia, Elveția și Republica Cehă, sub conducerea companiei Leonardo. Aceștia vor proiecta, fabrica, integra și testa brațul robotic.

Misiunea Mars Sample Return

Roverul Perseverance, ajuns pe Marte de anul trecut, colectează diverse mostre de pe planetă. Conform celor anunțate de ROSA, următoarea lansare de pe Pământ, prevăzută pentru anul 2027, va trimite pe Marte o platformă de colectare a acestor mostre (Sample Retrieval Lander), un braț robotic care să ajute la manevrarea mostrelor și două elicoptere asemănătoare lui Ingenuity, un model care deja și-a dovedit eficiența și care a funcționat cu un an peste durata de viață planificată. Cele două elicoptere vor fi o soluție suplimentară pentru transportul mostrelor spre platforma Sample Retrieval Lander, dar – specifică ROSA -, în principal, responsabil de această sarcină va fi roverul Perseverance.

Mai departe intervine un element cheie al misiunii, un braț robotic construit de ESA, cunoscut sub numele de Sample Transfer Arm (STA). Acesta va manevra tuburile care conțin probele de sol marțian și le va transfera spre o rachetă ce va fi lansată spre orbita planetei Marte. Mars Ascent Vehicle va fi primul vehicul spațial lansat de pe o altă planetă. Având mostrele la bord, acesta se va întâlni în orbită cu o altă navă spațială, ce va fi lansată în 2028, sub numele de Earth Return Orbiter. Probele de pe Marte vor fi expulzate în spațiu într-o capsulă ca o minge de baschet, ce va fi prinsă și integrată în capsula spațială furnizată de ESA. Aceasta – adaugă ROSA – va reveni până în proximitatea Pământului, după care va trimite mostrele pe Pământ.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut