Bilanț cutremurător al masacrului din Kenya

Bilanţul victimelor „masacrului de la Shakahola” dintr-o pădure din sud-estul Kenyei, unde se întâlnea o sectă al cărei lider propovăduia postul pentru „întâlnirea cu Iisus”, a ajuns la 201 morţi, după ce sâmbătă au fost descoperite alte 22 de cadavre, a anunţat prefectul regiunii, transmite AFP.

Poliţia crede că majoritatea cadavrelor descoperite în apropiere de localitatea de coastă Malindi sunt cele ale adepţilor sectei lui Paul Nthenge Mackenzie, un fost şofer de taxi, autoproclamat „pastor” al sectei Good News International Church pe care a înfiinţat-o.

Prefectul zonei, Rhoda Onyancha, a declarat că 26 de persoane au fost arestate până în prezent, inclusiv Paul Nthenge Mackenzie şi o „bandă de paznici” cu misiunea să verifice ca niciun adept să nu întrerupă postul sau să scape din pădure.

Paul Mackenzie s-a predat autorităţilor pe 14 aprilie, după ce poliţia a găsit primele victime în pădurea Shakahola. De atunci, au fost descoperite aproximativ 50 de gropi comune.

Anchetatorii vor întrerupe exhumările în următoarele două zile pentru a-şi reorganiza operaţiunile, care ar trebui să fie reluate marţi, a declarat Onyancha.

Autopsiile efectuate pe primele cadavre arată că majoritatea victimelor au murit de foame, probabil după ce au urmat predicile lui Paul Nthenge Mackenzie.

Unele victime, între care copii, au fost însă strangulate, bătute sau sufocate, a declarat recent şeful operaţiunilor medico-legale, Johansen Oduor.

Acest masacru a reaprins dezbaterea privind reglementarea cultelor în Kenya, o ţară predominant creştină cu 4.000 de „biserici”, potrivit cifrelor oficiale.

Preşedintele William Ruto a înfiinţat un grup de lucru pentru a „revizui cadrul legal şi de reglementare care guvernează organizaţiile religioase”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut