Bijuteriile de lemn din Transilvania, scoase din uitare

Institutul Național al Patrimoniului a anunțat marți, 20 august 2024, apariția volumului bilingv româno-maghiar „Arhitectura de lemn din nordul Transilvaniei în călătoriile lui Gábor și László Szinte (1912–1913)”, la Editura Patrimonia, în format digital. Cartea, considerată de reprezentanții INP „o lucrare de referință în domeniul cunoașterii monumentelor din lemn”, a fost elaborată „de o echipă interdisciplinară de specialiști din România și Ungaria și a urmărit valorificarea cercetării, a desenelor și a fotografiilor realizate de Szinte Gábor și de fiul său la începutul secolului XX în nordul Transilvaniei”.

Cercetarea bisericilor și fotografiilor de către membrii familiei Szinte acum mai bine de 100 de ani este continuată azi de cei patru autori ai volumului: Tímea Bata, Zsuzsanna Tasnádi, Bogdan Ilieș și Alexandru Baboș. Citând sursele amintite, autorii au efectuat vizite de teren și cercetări de arhivă și au dedicat scurte studii monografice bisericilor cunoscute – unele clasate în Lista Monumentelor Istorice și chiar înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca parte a bunului cultural serial „Biserici de lemn din Maramureș” –, respectiv scurte descrieri de specialitate pentru acele biserici dispărute sau neidentificate, însă surprinse în instantaneele de epocă. Volumul de o importanță deosebită pentru aprofundarea cunoașterii arhitecturii religioase, în special a bisericilor de lemn din nordul Transilvaniei, este compus din trei părți. În prima parte, este prezentată viața și activitatea lui Gábor Szinte, iar a doua parte este dedicată reconstituirii și valorificării cercetării lui familiei Szinte. În ultima parte a cărții, sunt publicate fotografii și desene rare de epocă ale bisericilor, însoțite de scurte monografii a peste 60 de biserici ardelene (precum cele din Sfăraș, Brăișoru, Călățele, Așchileu Mic, Așchileu Mare, Dăbâca, Luna de Jos, Fundătura, Iclod, Nicula, Cesariu, Cremenea, Răzbuneni, Ciubâncuța etc), realizate de Zsuzsanna Tasnádi și Bogdan Ilieș.

De la autorul Alexandru Baboș, în articolul Locul colecției de imagini în documentarea arhitecturii de lemn din Transilvania”, aflăm că arhiva „Gábor și László Szinte” cuprinde un număr de 59 de biserici de lemn și cincisprezece de zid, pentru strângerea datelor din teren cei doi desfășurând o muncă intensă de pionierat. Între timp o bună parte din edificiile studiate, mai precis 30 de biserici de lemn și patru de zid, au dispărut. Dar datorită muncii asidue a lui Gábor și László Szinte avem astăzi înfățișarea bisericilor dispărute din Brăișoru, Mesteacănu, Fildu de Jos și Bociu din fostul comitat Cluj, din Cesariu, Răzbuneni și Fundătura din comitatul Solnoc-Dăbâca, Mogoșești, Dăneștii Chioarului, Șindrești și Negreia, din fostul comitat Sătmar, și Crăciunești din Maramureș, potrivit autorului Alexandru Boloș.

Munca din teren în satele ardelenești a familiei Szinte s-a concretizat în studiulBisericile de lemn din comitatul Cluj, scris de Gábor Szinte. Acesta a studiat bisericile de lemn românești din partea de apus a comitatului Cluj, pe cea din Fildu de Sus a considerat-o regina dintre toate cele documentate, după cum consemnează Alexandru Baboș în cercetarea În căutarea bisericilor de lemn ardelene”. Un alt studiu, Biserici și clopotnițe de lemn ardelenești” este scris de László Szinte care după vizitele sale la bisericile din satele retrase a apreciat că „bisericile de lemn erau atât de frumoase, atât de armonioase, atât de perfecte în simplitatea lor, reflectând un trecut atât de frumos, încât fiecare dintre ele putea fi considerată o operă de artă.”

Cu prilejul noii apariții, reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului au mulțumit autorilor Tímea Bata, Zsuzsanna Tasnádi, Bogdan Ilieș și Alexandru Baboș, i-a felicitat pentru rezultatele remarcabile ale cercetării arhivei „Gábor și László Szinte”, dar au ținut să mulțumească și Muzeului Etnografic din Budapesta pentru colaborare și acceptarea publicării materialelor de epocă.

Volumul „Arhitectura de lemn din nordul Transilvaniei în călătoriile lui Gábor și László Szinte (1912–1913)” poate fi citit gratuit, în format digital, la următorul link: https://patrimoniu.ro/ro/articles/editura-patrimonia.

sursă foto: publicația Lumina

Tia SÎRCA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut