Bienala de arhitectură și-a deschis porțile

Bienala de Arhitectură Transilvania şi-a deschis porţile, vineri, cu vernisajul Expoziţiei BATRA 2023, organizată în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, expoziţie care cuprinde toate lucrările înscrise în această ediţie de concurs.

Organizatorii arată că acest concurs a înregistrat un record în acest an, cu peste 250 de înscrieri la toate secţiunile, 143 la secţiunile principale.

„Cele 45 de evenimente pe care le organizăm sunt doar câteva dintre cele pe care ne-am propus să le organizăm în anii care urmează. Nimic din toate astea n-ar fi fost posibil fără o echipă şi le mulţumesc foarte mult colegilor mei care au acceptat să ducem împreună lupta asta cu tot felul de formalităţi, pentru a încerca să promovăm arhitectura de calitate, pentru a încerca să creăm un dialog despre ceea ce înseamnă arhitectura acum”, a declarat, în cadrul deschiderii, preşedintele Ordinului Arhitecţilor, Filiala Transilvania, Daniela Maier.

A şasea ediţie a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA 2023) include, în perioada 20-28 octombrie, peste 45 de evenimente în cinci oraşe din Transilvania.

„A VI-a ediţie a Bienalei de Arhitectură Transilvania – BATRA 2023 va avea loc între 20 octombrie şi 20 noiembrie, la Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Satu Mare şi Alba Iulia, cu focus de evenimente în perioada 20 – 28 octombrie. Evenimentul este organizat de Ordinul Arhitecţilor din România – Filiala Transilvania (OART), în parteneriat cu filialele OAR din Bihor, Satu Mare, Alba şi OAR Nord-Vest, şi cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România (OAR). În 20 octombrie, Bienala de Arhitectură Transilvania debutează, aşa cum şi-a obişnuit publicul, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, cu vernisajul Expoziţiei BATRA 2023, care cuprinde toate lucrările înscrise, în această ediţie de concurs, la cele 11 secţiuni principale. În acelaşi cadru, vor fi vernisate şi expoziţia Concursului de Diplome BATRA 2023 şi Expoziţia Gala Bienalelor şi Anualelor de Arhitectură. În paralel, în aceeaşi zi, va avea loc vernisajul expoziţiei principale şi în celelalte patru municipii reşedinţă de judeţ ale Filialelor partenere: la Oradea, în Piaţa Unirii, la Baia Mare, pe esplanada din faţa Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, la Alba Iulia, în Piaţa Cetăţii, iar la Satu Mare, în centrul vechi”, se arată într-o informare a organizatorilor manifestării.

Potrivit sursei citate, scopul ediţiei 2023 este reflectat de tema aleasă, „(imp)ACT”, respectiv de credinţa organizatorilor că arhitectura are puterea să schimbe lumea. Partea dificilă este conştientizarea modalităţii în care se poate produce această schimbare şi, mai ales, a felului în care această schimbare să fie în(spre) bine.

„Peste 45 de evenimente se desfăşoară în cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania, în cele 5 oraşe, toate urmărind firul temei (imp)ACT. O parte dintre ele sunt evenimente în premieră, cum ar fi: BIMact – organizat sub forma unui panou de discuţii, cu un panel de invitaţi specialişti, evenimentul se doreşte a fi lămuritor pentru cei care doresc înţelegerea şi aplicarea principiilor Building Information Modeling. BIM permite coordonarea lucrului între arhitecţi, inginerii de structuri şi instalaţii pentru evitarea erorilor. Se poate astfel obţine un proiect integrat la care au participat încă de la început toate părţile interesate; Dezbatere de (imp)ACT – În evenimentul susţinut de Iulius, autorităţi locale, arhitecţi, specialişti din domenii conexe şi publicul larg vor participa la o dezbatere cu privire la reţeaua verde-albastră metropolitană şi rolul său în sistemul urban al localităţilor din lungul Someşului Mic; Interferenţe BATRA Arhitectură/Fotografie/Poezie – Evenimentul prezintă fotografiile şi poeziile înscrise la cele două secţiuni speciale. Juriile acestor secţiuni vor dezbate împreună cu publicul şi invitaţi din alte domenii ale artei felul în care arhitectura inspiră şi pune în valoare artiştii. În acest cadru, Darius Prodan, tânărul de 25 ani care a iniţiat festivalul de teatru „Curtea Artiştilor”, de la Zalău, va susţine intenţia de parteneriat şi nevoia de sprijin din partea specialiştilor, pentru implementarea unui proiect cu impact major în comunitate: transformarea unui sit industrial într-un teatru şi centru comunitar, proiect care a obţinut deja sprijinul partenerului comun, Cemacon”, mai arată organizatorii.

De asemenea, ACTgreen va include o serie de prezentări pe tema iniţiativelor verzi: Proiectarea azi în standard obligatoriu nZEB: moft sau nevoie? – prezentare de Marius Şoflete / Oraşe sustenabile prin economie circulară – prezentare IRCEM / Prezentare proiect NET ZERO CITY, în care Cluj-Napoca este oraş pilot la nivel european în implementarea de strategii inovative pentru tranziţia verde.

„Workshop „Someşul imaginar” – În cadrul evenimentului „Someşul Inspirat,” 20 de elevi de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, membri ai Comunităţii 156, şi-au unit forţele pentru a pune în valoare malurile râului Someş. Sub îndrumarea profesorilor Diana Ianaciuc şi Sergiu Georgian Mazerschi, aceşti tineri artişti au realizat intervenţii creative peste fotografii din zone de pe malul Someşului. Lucrările rezultate vor fi prezentate, sub formă de printuri, cu o prezentare a proiectului ce va avea loc în data de 25 octombrie, la mushuROI. Lansare platforma educaţională „Bine în culori” – realizată de Asociaţia Alfabetul Scripor, cu sprijinul Asociaţiei „Zi de Bine”, coordonată de Melania Medeleanu, şi UniCredit Bank, şi workshop de accesibilizare în arhitectură, susţinut de Asociaţia Alfabetul Scripor; Întâlnire cu NOI. ARHITECŢII – stagiarii şi arhitecţii înregistraţi în ultimii 2 ani în OAR Transilvania vor fi întâmpinaţi în organizaţie într-un mod festiv, se vor cunoaşte cu noii lor colegi şi colaboratori implicaţi în conducerea şi activitatea filialei; evenimentul, susţinut de FDesign, îşi propune să consolideze sentimentul apartenenţei în breaslă”, se menţionează informarea organizatorilor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut