Biden l-a avertizat pe Putin că Rusia se va confrunta cu „sancţiuni severe” 

Preşedintele SUA, Joe Biden, i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că Rusia se va confrunta cu „sancţiuni severe, în special economice” în cazul unei escaladări militare în Ucraina, în cadrul summitului virtual de marţi între cei doi şefi de stat, a indicat Casa Albă într-un comunicat, citat de AFP, EFE şi Reuters.

Potrivit comunicatului Casei Albe, preşedintele american a exprimat de asemenea „profunda preocupare” a SUA şi a aliţilor lor faţă de concentrarea de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina.

„Cei doi preşedinţi şi-au însărcinat echipele să continue (schimbul de opinii), iar SUA o vor face în strânsă coordonare cu aliaţii şi partenerii lor”, a mai indicat executivul american.

Kremlinul nu şi-a făcut publică încă versiunea sa asupra convorbirilor între cei doi preşedinţi, care a durat două ore.

Preşedintele american „a exprimat de asemenea profunda preocupare” a SUA şi a aliaţilor lor faţă de creşterea numărului de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina, potrivit Casei Albe, care a precizat că cei doi şefi de stat au evocat în cadrul discuţiei lor de asemenea securitatea cibernetică şi „munca în comun asupra unor subiecte regionale precum Iranul”.

„Preşedintele Biden a exprimat profunda îngrijorare a SUA şi a aliaţilor noştri europeni faţă de escaladarea forţelor ruse în jurul Ucrainei şi a precizat că SUA şi aliaţii noştri vor răspunde cu măsuri economice şi de altă natură puternice în cazul unei escalade militare”, menţionează comunicatul Casei Albe, citat de Reuters.

Biden şi-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi a cerut detensionarea şi revenirea la diplomaţie, se mai spune în text.

Cei doi lideri au abordat de asemenea dialogul ruso-american asupra securităţii strategice, securităţii cibernetice şi Iranul în cursul întâlnirii lor de doua ore, a declarat Casa Albă.

La început agenţiile ruse de presă au anunţat încheierea convorbirii, apoi Casa Albă a comunicat că întrevederea s-a încheiat exact la 17:08 GMT, fără să ofere la început detalii despre conţinutul discuţiilor.

Convorbirea dintre preşedintele american şi cel rus a început la 15:07 GMT, a indicat Washingtonul, printr-un schimb de formule politicoase la începutul acestei videoconferinţe, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

„Mă bucur să vă revăd”, a declarat Joe Biden.

„Vă salut, domnule preşedinte”, a spus Vladimir Putin zâmbind, aşezat la o masă lungă, în fata unui ecran pe care se vedea omologul său american. Preşedintele rus se afla la reşedinţa sa din Soci, o staţiune de pe litoralul rus al Mării Negre.

Preşedintele american a participat la această întâlnire virtuală din „Situation Room” de la Casa Albă, sala de criză ultrasecurizată a Casei Albe – de unde executivul american gestionează intervenţii militare sensibile şi care este închisă jurnaliştilor.

Consilierul său pentru securitatea naţională, Jake Sullivan, va răspunde întrebărilor presei la 19:00 GMT.

SUA, acuzate că au decis singure fără să-şi consulte aliaţii retragerea trupelor lor din Afganistan şi că gestionează unele dosare internaţionale fără să-şi consulte prea mult partenerii, insistă acum puternic asupra unei coordonări strânse cu europenii şi ucrainenii, notează AFP.

Joe Biden îi va contacta telefonic marţi pe preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierii italian Mario Draghi şi britanic Boris Johnson după discuţiile cu preşedintele rus.

El a vorbit deja luni cu aceştia şi a convenit să rămână „în contact strâns”.

De asemenea, în zilele următoare, Joe Biden îi va prezenta un rezumat al discuţiei sale cu Putin preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, anunţase luni executivul american.

Joe Biden a reiterat omologului său rus „sprijinul său pentru suveranitatea şi integritatea teritorială”a Ucrainei, potrivit Casei Albe.

Speranţa preşedintelui american de a stabili o relaţie „stabilă” şi „previzibilă” cu Rusia, exprimată în iunie în cursul unui summit, cu prezenţă fizică între cei doi lideri la Geneva, pare să fi eşuat, cel puţin pentru moment.

Washingtonul, NATO şi Kievul acuză Moscova de concentrarea trupelor la frontiera cu Ucraina în vederea unui atac împotriva acestei ţări. Acest scenariu aminteşte de anul 2014 şi de anexarea rusească a peninsulei Crimeea, iar apoi de declanşarea în estul Ucrainei a unui conflict armat soldat deja cu peste 13.000 de morţi.

Kremlinul dezminte orice plan de invazie şi reproşează Washingtonului că neglijează preocupările Rusiei faţă de activitatea crescută a ţărilor NATO în Marea Neagră, de voinţa Ucrainei de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice şi de ambiţia Kievului de a se înarma cu sprijinul Occidentului.

„Rusia nu a avut niciodată intenţia de a ataca pe nimeni, dar noi avem linii roşii”, declarase Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului înaintea summitului virtual de marţi.

Mulţi obvservatori, în Europa şi în SUA, consideră că Vladimir Putin face o cacealma prin desfăşurarea de forţe la frontiera cu Ucraina, dar puţini dintre ei resping complet ipoteza unui atac.

Dacă Moscova va trece la acţiune, un înalt responsabil al Casei Albe avertizase înaintea summitului de la marţi că SUA „ar răspunde favorabil” unei cereri de prezenţă militară americană sporită în Europa de Est şi unei susţineri mai mari a armatei ucrainene, potrivit AFP.

Washingtonul insistă în special asupra ameninţării cu sancţiuni economice împotriva regimului rus. Şi asigură că ele vor fi mai dureroase decât cele aplicate, fără mare efect, împotriva Rusiei din 2014.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut