Biden i-a spus lui Putin la ce să se aștepte în cazul în care invadează Ucraina

Preşedintele american, Joe Biden, şi preşedintele rus, Vladimir Putin, au avut sâmbătă o convorbire telefonică pentru a discuta despre situaţia din Ucraina, în condiţiile în care SUA a cerut tuturor cetăţenilor săi să părăsească ţara şi şi-au redus prezenţa diplomatică la Kiev.

”Convorbirea telefonică securizată dintre preşedintele Biden şi preşedintele rus Putin s-a încheiat la ora 12:06, ora de Est a SUA (17:06 GMT)”, a informat sâmbătă serviciul de presă al Casei Albe, conform EFE. Cei doi lideri au vorbit puţin mai mult de o oră, potrivit AFP.

Biden a preluat apelul la reşedinţa prezidenţială de la Camp David, Maryland, unde a mers vineri după-amiază.

Statele Unite sunt pregătite să se angajeze în diplomaţie cu Rusia în legătură cu situaţia din Ucraina, dar sunt ”la fel de pregătite şi pentru alte scenarii”, i-a spus Joe Biden lui Vladimir Putin.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, preluat de DPA, Biden i-a mai transmis liderului rus că SUA şi aliaţii lor vor ”răspunde decisiv şi vor impune costuri rapide şi severe Rusiei” în cazul unei invazii în Ucraina.

Casa Albă a avertizat, de asemenea, că o invazie ar duce la suferinţe umane şi ar diminua poziţia internaţională a Rusiei.

De cealaltă parte, Kremlinul a comunicat că Vladimir Putin i-a spus lui Biden că răspunsul SUA la principalele solicitări de securitate ale Rusiei nu a luat în considerare preocupările cheie şi că Moscova va răspunde în curând, relatează Reuters.

De asemenea, Kremlinul a denunţat că ”isteria” Occidentului privind o iminentă invazie rusă în Ucraina a atins apogeul. Escaladarea în jurul problemei „invaziei” a fost făcută în mod coordonat. ”Isteria a atins pur şi simplu punctul culminant”, a declarat consilierul preşedintelui rus pentru afaceri internaţionale, Iuri Uşakov, după discuţia telefonică de peste o oră dintre cei doi lideri, relatează şi EFE.

Aceasta a fost prima convorbire directă între Putin şi Biden de la 30 decembrie, când şi-au expus clar divergenţele cu privire la Ucraina, remarcă agenţia spaniolă de presă.

Cu doar câteva ore înainte de discuţia de sâmbătă, guvernul american a ordonat ca 160 de membri ai Gărzii Naţionale din Florida (unul dintre corpurile sale militare de rezervă) să părăsească Ucraina ca măsură de precauţie extremă

Vineri, SUA au cerut cetăţenilor săi să părăsească teritoriul ucrainean în următoarele 24 până la 48 de ore, din cauza „posibilităţii clare” ca Rusia să atace Ucraina în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, care se desfăşoară până pe 20 februarie la Beijing.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut