Biden anunţă sancţiuni împotriva Rusiei

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat marţi sancţiuni împotriva Rusiei şi transferul de soldaţi americani în statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania, ca răspuns la ”începutul invaziei ruseşti în Ucraina”, relatează EFE.

Alăturându-se măsurilor luate de aliaţii din Uniunea Europeană, Biden a prezentat, într-un discurs la Casa Albă, ”prima serie de sancţiuni pentru a impune costuri Rusiei şi a răspunde acţiunilor sale”.

”Aplicăm sancţiuni cuprinzătoare de blocare a celor două instituţii financiare principale ale Rusiei, VEB (una dintre cele mai mari bănci de investiţii şi dezvoltare) şi banca sa militară”, a declarat preşedintele american, referindu-se la Promsviazbank, potrivit Reuters.

De asemenea, SUA vor aplica „sancţiuni cuprinzătoare asupra datoriei suverane ruseşti”. ”Acest lucru înseamnă că am tăiat accesul guvernului rus la finanţarea occidentală”, a spus Biden.

În acest context, el a explicat că Rusia nu va mai putea să obţină fonduri din Occident sau să-şi tranzacţioneze noile datorii pe pieţele aliaţilor SUA.

În plus, Biden a subliniat că, începând de miercuri, ţara sa va impune sancţiuni împotriva elitelor ruse şi a familiilor acestora, întrucât, a dat el asigurări, acestea fac parte din ”jocurile corupte ale Kremlinului”, şi nu a exclus să extindă această pedeapsă dacă Rusia ”îşi continuă agresiunea împotriva Ucrainei”.

Cu toate acestea, Biden nu a menţionat anumite măsuri care erau aşteptate, cum ar fi controlul exporturilor sau excluderea Rusiei din sistemul internaţional Swift, esenţial pentru schimburile bancare internaţionale, remarcă AFP.

Pe frontul militar, preşedintele american a autorizat marţi transferul de soldaţi şi echipamente militare americane, care se află deja în baze europene, către ţările baltice, dar fără a preciza numărul acestora.

”Vreau să fie clar, acestea sunt măsuri pur defensive din partea noastră, nu avem nicio intenţie de a lupta împotriva Rusiei”, a declarat Biden, care a subliniat că SUA şi aliaţii lor vor apăra „fiecare centimetru de teritoriu NATO” în cazul unei agresiuni.

În ultimele luni, SUA s-au coordonat cu partenerii NATO şi europeni pentru a-şi pregăti răspunsul faţă de Rusia, a spus el.

Parlamentul rus a oficializat marţi recunoaşterea independenţei republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi a autorizat desfăşurarea de trupe ruseşti în Donbas, la mai puţin de 24 de ore după ce preşedintele Vladimir Putin a făcut acest lucru.

”Cine, în numele lui Dumnezeu, crede că Putin are dreptul să proclame noi ţări pe un teritoriu care aparţine unei ţări vecine? Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi necesită un răspuns ferm din partea comunităţii internaţionale”, a conchis Biden.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut