Biblioteca Județenă  „Octavian Goga” Cluj, în grevă japoneză

Biblioteca Județenă  „Octavian Goga” Cluj intră în grevă japoneză începând din data de 4 aprilie 2024. Membrii Sindicatului Liber SINDBIB al Bibliotecii Județene  „Octavian Goga” Cluj se alătură Federației CulturMedia care a început seria de acțiuni de protest față de situația în care se află angajații din muzeele și bibliotecile publice din România.

Federația Sindicală CULTURMEDIA afiliată Confederației Naționale Sindicale CARTEL ALFA atrage atenția, într-un comunicat de presă, asupra degradării cronice a mediului profesional în care își desfășoară activitatea salariații din muzeele și bibliotecile publice din România, un sector profesional ignorat, uitat și minimalizat de toate guvernările. Potrivit reprezentanților Federației Sindicale CULTURMEDIA, acțiunile guvernului de la sfârșitul anului 2023, culminând cu emiterea OUG 128/2023, au avut ca efect discriminarea fățișă a tuturor salariaților din sistemul public al muzeelor și bibliotecilor din România, în ciuda complexității pregătirii personalului, performanțelor profesionale a acestuia, importanței strategice și utilității domeniului.

În aceste condiții, Federația Sindicală CULTURMEDIA solicită măsuri de urgență în opt punte: 1. Remedierea discriminării morale și salariale generate de OUG 128/2023 și egalizarea, de urgență, în plată a funcțiilor similare din sistemul muzeelor și

bibliotecilor publice; 2. Alocarea unui buget de 0.9 din PIB către sectorul cultural cu o justă repartizare către instituțiile muzeale și biblioteci; 3. Remedierea anomaliilor actuale din sistemul de salarizare a personalului din instituțiile culturale – egalizarea cu instituțiile de spectacol; 4. Indexarea anuală a salariilor personalului plătit din fonduri publice din instițuțiile de cultură, cu rata inflaţiei; 5. Plata suplimentară a personalului din unităţile/instituţiile de cultură implicat în activitățile generatoare de venituri la bugetul de stat (cercetări arheologice preventive, alte activități generatoare de venituri proprii) precum și a personalului din echipele de proiecte finanţate din fonduri europene; 6. Plata orelor suplimentare efectuate de personalul din muzee și biblioteci și compensații financiare pentru personalul care lucrează permanent în weekend și în timpul sărbătorilor legale; 7.Respectarea, consultarea și implicarea partenererilor legali de dialog social în activitatea de legiferare care este de natură să producă efecte în domeniu; 8. Contract colectiv de muncă unic, la nivel național pentru instituțiile muzeale și pentru biblioteci.

În data 4 aprilie, membrii Federației Sindicale CULTURMEDIA, afiliată Confederației Naționale Sindicale CARTEL ALFA, protestează față de politicile salariale discriminatorii și față de neonorarea promisiunilor lansate în spațiul public de reprezentanții Guvernului, se arată în comunicat. Protestul se va desfășura la locul de muncă, în toate muzeele și bibliotecile publice și la toate punctele de lucru din cadrul șantierelor arheologice preventive organizate de instituțiile muzeale, prin purtarea unor banderole albe. Protestul din data de 4 aprilie este primul în cadrul calendarului acțiunilor de protest, care vor culmina cu declanșarea grevei generale, în a doua decadă a lunii mai 2024, în paralel demonstrațiile de protest preconizate pentru Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Muzeelor.

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut