Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj. Unicate în expoziția FRAGMED-Un puzzle transilvan. Valori ale memoriei clujene

* 8 februarie-8 aprilie 2022 *

FRAGMED-Un puzzle transilvan. Reconstruind cultura medievală din fragmente de codici se cere văzută, trebuie văzută. Trebuie văzută din foarte, foarte multe motive, egale ca importanță. În primul rând, trebuie văzută pentru unicatele propuse, restaurări și conservări de înalt nivel tehnic. Trebuie văzută pentru echipa care a materializat acest proiect internațional, derulat pe axa România (Cluj-Napoca, Albă Iulia), Ungaria (Gyor, Budapesta), Norvegia(Oslo, Lillehammer), Elveția, Islanda, Liechtenstein, o muncă extraordinară de repunere în drepturi, dacă admiteți cuvântul, a unor manuscrise ce atestă din start o viață spirituală intensă în arealul transilvan, numind aici nu numai Cluj-Napoca sau Alba Iulia, ci și Brașovul, Oradea, Sibiul, Sighișoara, centre de înaltă spiritualitate.

Dacă tot am amintit de echipă, sunt de amintit, ordinea este aleatorie, prof univ dr Adrian Papahagi, dr. Sorin Crișan/director al Bibliotecii Academiei clujene, Codruța Cuceu, Maria Zgârciu, , Masody Ildiâko, Bogdan Crăciun, Horea Furcovici, Maria Cernea, Monica Druță, Marius Anghel, Alexandru Știrban, Silvia Tanasă, Cristian Mladin, Czagany Zsuzsa, Gilanyi Gabriella, Xenia Jonica, Lavinia Filip, Kiss Tamas, Monok Istvan, Toth Gabor, Kallo Angela/exemplar catalogul!, Carmen Oanea, Andrei Crișan, Lucreția MiuDobond Lehel/film, William Duba, Christoph Flueler, Codruța Săcelean/director Presa Universitară Clujeană, sper să nu fi omis pe nimeni. Ceea ce au realizat cu toții intră în categoria, fără exagerare, unicat, cum unicate sunt și exponatele.

Am să mă opresc asupra alocuțiunii acad. Doru Pamfil, președinte al Filialei Cluj a Academiei Române, care a punctat următoarele: ”Avem astăzi ocazia să ne reîntâlnim din nou la Biblioteca Filialei, grație unui nou proiect internațional derulat cu succes, FRAGMED-Un puzzle transilvan, reconstituind cultura medievală din fragmente de codice. Proiectul în sine a fost finanțat prin granturile Programului Ro-Cultura, implementat de Ministerul Culturii, Academia Română-Filiala Cluj, în parteneriat cu Muzeul Național al Unirii din Albă Iulia și un laborator de specialitate din Norvegia. La originea proiectului a stat constatarea că Biblioteca Filialei este principal depozitar al memoriei Clujului medieval. Faptul că aici au supraviețuit cărți, manuscrise, documente din fostele biblioteci a instituțiilor ecleziastice din parohia catolică, abația benedictină, din perioada iezuită sau unitariană a secolului XVI este un fapt binecunoscut. Ccă printre aceste prețioase documente s-au identificat și cărți tipărite ulterior, la care s-u folosit pentru legătorie pergamente cu vechi înscrisuri medievale, a fost desigur, ceva nou, ele fiind inventariate în anul 2018. Atunci, probabil, s-a născut și inițiativa recuperării și recondiționării celor 180 de volume și 10 fragmente despreinse din legături. Ambele acțiuni au fost abordate cu succes, asta contează. Suntem pe cale nu numai să recuperăm fragmente vechi pe care le putem vedea în această expoziție, dar și să generăm un vast program de recondiționare care va putea introduce în patrimoniul național noi valori ale memoriei istorice clujene, dar și o nouă colecție-fragmenta codicum-ale cărei piee pot fi consultate sub cota Fragm. Cod. Lat. Se pare că restuararea fragmentelor vor scoate la lumină ilustrații de mare valoare spre folosul istoricilor de artă, dar și a publicului și sper ca în final, această expoziție, organizată azi-marți, 8 februarie, 2022-să poată fi vizionată și online. Este de altfel și dorința noastră de a ajuta Biblioteca Filialei Cluj cu inițierea unui proiect nou de digitizare a întregului ansamblu, alături de un proiect de eficientizare energetică, care să rezolve păstrarea colecțiilor, dar și condițiile de lucru în această clădire care merită mai multă atenție în viitor”.

Vedeți dvs, multe manuscrise produse în folosite în Transilvania medievală, lucru subliniat de prof univ dr Adrian Papahagi, s-au pierdut. Au supraviețuit sub 200 de manuscrise medievale, majoritatea în Sibiu. Mai mult, cca 515 menuscrise medievale vestice, găsite în bibliotecile din România, au fost achiziționate la sfârșitul secolului al 18-lea, de episcopul catolic Ignatius Batthany. Manuscrisele diocezei din Oradea au supraviețuit numai peste hotare. Aproape toate codicele existente în Biblioteca Academiei clujene au fost achiziționate de Timotei Cipariu, suntem deja în secolul al 19-lea.

FRAGMED, cum tot suntem pe un teritoriu virgin, este prima abordare sistematică și comrehensivă a fragmentelor de manuscrise, în România. Iar una din țintele principale ale proiectului FRAGMED a fost să identifice fragmente din manuscrise aparținând colecțiilor medievale în Cluj.

Și-acum despre menuscrisele expoziției. Nu le voi prezenta pe toate, mai ales cele din vitrine. Nu le prezint și nu mă opresc asupra lor dintr-un singur și mare motiv, cel de a vă invita să vizitați expoziția. Să vă opriți în fața fiecărui exponat în parte, să-l citiți cu atenție, în liniște și mai ales, fără să vă grăbiți. Este reflexul omului de cultură, a celui dornic să se ămbogățească spiritual. Iar ceea ce oferă Un puzzle transilvan depășește orice închipuire. Posterele sunt la rândul lor, exxplicative, se impun și în cazul lor, opriri și citiri responsabile.

Dacă tot am folosit cuvântul unicat/unicate, atunci am să mă opresc asupra următoarelor: De la maculatură la noi obiecte de patrimoniu. Etapele proiectului FRAGMED. Cărțile legate în fragmente de manuscrise medievale identificate în depozit; Gradualul Bisericii Sf. Mihail din Cluj-Napoca; Antifonarul/Gradualul Catedralei din Oradea (cele 4 volume din Antifonar și Gradualul Varadinense au fost produse la Praga pentru Ioan Filipec, episcop dee Oradea); 3 fragmente detșate găsite într-o cutie: Antifonar. Europa Centrală/Breviarium/Missale. Liturghier Transilvania; Provenineța cărților gazdă. Cărțile Clujului medieval; Cărțile medievale în timpul (contra)Reformei; Sacre Scripturae; Quaestionum ebraicarum, 1599; De Notis Ministorum Libri Duo/Cracovia…Și mă opresc aici.

Gazde pe cât de primitoate și de informate au fost prof univ dr Adrian Papahagi, dr Sorin Crișan, acad. Doru Pamfil, prof univ dr Daniel David/rector UBB Cluj-Napoca, Codruța Cuceu, informațiile oferite fiind la zi și bine, foarte bine argumentate.
Finalul muzical a fost să fie cireașa de pe frișcă, sper că admiteți ideea, pata de sunet necesară unei manifestări științifice.

Demostene Sofrron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut