Bani de la Guvern pentru reducerea emisiilor la Cluj-Napoca

Guvernul a aprobat alocarea unor sume pentru un proiect de reducere a emisiilor în Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, măsura a fost adoptată printr-o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG nr.115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene.

Astfel, suma de 40,619 milioane lei rămasă neutilizată din derularea proiectului „Implementarea unui sistem de transport cu bicicleta în zona centrală a municipiului Bucureşti” va fi alocată către Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru finanţarea parţială a proiectului „Amenajarea parcului Est din municipiul Cluj-Napoca.

Proiectul pentru Parcul Est a fost ales în urma unui concurs internațional de soluții și este realizat de către o echipă formată din Metapolis Architects S.P.R.L., în asociere cu S.C. Studio de peisaj Ana Horhat S.R.L. și S.C. Atelier Mass S.R.L

Zona care poarta deja denumirea de Parcul Est are o suprafață totală de 45,5 ha și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Prin integrarea în sistemul celorlalte plantații urbane, viitorul Parc Est va urma să devină un nod important în rețeaua verde a orașului și a zonei Estice a municipiului Cluj-Napoca.

În viitorul parc vor fi plantați un număr de 5.295 de arbori noi. Arborii maturi vor fi păstrați, iar exemplarele considerate remarcabile vor fi valorificate prin includerea lor în trasee tematice și educative.

Pentru încurajarea utilizării mijloacelor de transport alternative la mașină, pe malul drept al râului Becaș – pe toată lungimea adiacentă Parcului Est – și în zonele de acces în parc se vor amenaja piste pentru biciclete, precum și infrastructură pentru circulația pietonală (14,83 km alei pietonale și piste).

Biodiversitatea se află în centrul conceptului propus pentru amenajarea viitorul Parc Est. Potrivit viziunii propuse de proiectanți, miza proiectului este de a permite naturii să continue să se dezvolte în limitele actuale și în același timp să creeze noi zone de expansiune a biodiversității. Bogăția peisajului văii Becașului este păstrată și chiar expandată, cu renaturalizarea zonelor adiacente prin sisteme de îndiguire și meandrare naturală, pentru a constitui un coridor verde cu o faună și floră distinctă.

Intervențiile propuse sunt minimale. Obiectele arhitecturale stau sub același semn al tranzitoriului, al intermediarului, insule accesibile în sistemul fluid al parcului.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut