Bani de la Guvern pentru centura metropolitană

Guvernul a aprobat, vineri, o hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Drum Transregio Feleac TR 35, Etapa I – Centura Metropolitană TR 35 şi Drumuri de Legătură”, judeţul Cluj.

Potrivit unui comunicat al Guvenului, valoarea totală a investiţiei este de 6,974 miliarde lei, din care pentru faza I sunt alocaţi 4,941 miliarde lei şi pentru faza II – 2,032 miliarde lei.

„Realizarea obiectivului de investiţii va conduce la scoaterea traficului greu şi de tranzit din interiorul municipiului, conectarea drumurilor naţionale şi locale la autostrada A3 şi la obiectivele strategice de interes regional, asigurând: dezvoltarea infrastructurii rutiere de transport; reducerea timpilor de parcurs; reducerea costului accidentelor, precum şi reducerea costului pentru prevenirea poluării mediului. Construcţia acestui drum va genera efecte pozitive asupra gradului de ocupare a forţei de muncă care se estimează la un număr de 1.360 angajaţi pentru perioada proiectării şi execuţiei lucrărilor”, se arată în comunicat.

Finanţarea obiectivului de investiţie se realizează din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operaţional de Transport (POT) 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în limita sumelor aprobate anual.

Durata de execuţie a obiectivului va fi de 96 luni (48 de luni pentru fiecare fază).

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, anunță că umează exproprierile și licitația de proiectare și execuție.

Centura metropolitană are o lungime de 42 km, 32 de drumuri de legătură, 26 km de bretele și noduri și 35 km de piste de biciclete. Lucrarea se va executa în 2 etape. Prima etapă a centurii metropolitane pornește cu lucrările din zona viitorului Spital Regional de Urgență Florești (zona Muzeului Apei) și merge până la conectarea cu centura Vâlcele-Apahida.

Valoarea lucrărilor din prima etapă este de 998.547.901 euro. În etapa a doua se vor realiza lucrările de la Gilău până la Florești și de la nodul cu centura Vâlcele-Apahida până la nodul 20 Câmpenești.

Valoarea lucrărilor pentru acest tronson este de 410.722.210 euro. „Mulțumesc Guvernului României, Ministerului Transporturilor, tuturor avizatorilor acestui proiect, proiectanților și colegilor din Primărie pentru implicarea și susținerea acestui proiect major de infrastuctură pentru Cluj-Napoca! Urmează pregătirea licitației de proiectare și execuție în vederea implementătii proiectului în parteneriat cu Guvernul României”, a spus Emil Boc.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut