Autobuzele fără șofer nu pot circula în România

Autobuzele fără șofer nu pot circula în România pentru că nu este reglementată încă prin lege circulația acestor tipuri de vehicule pe drumurile publice.

Deputatul liberal de Cluj Sabin Sărmaș a afirmat în cadrul evenimentului „România: Web3 Regional Hub. Primul Pas”, organizat în cadrul TheStakeBorg Talks, că autobuzele fără șofer pe care Primăria Cluj-Napoca intenționează să le achiziționeze nu vor putea fi date în exploatare deoarece nu există cadru legal pentru acest mijloc de transport. „Nu se poate face acest lucru pentru că nu există cadru legal. Legislasția trebuie să lase inovația să crească.

Lipsa cadrului legal nu e o soluție. Trebuie să fii preventiv și să reglementezi chiar dacă va fi vag”, a spus parlamentarul clujean. Conform informațiilor obținute de Făclia, în prezent Guvernul lucrează la elaborarea unui act normativ care să reglementeze circulația acestor vehicule.

Municipalitatea clujeană vrea să cumpere 14 autobuzele electrice autonome.

Proiectul-pilot de implementare a autobuzelor autonome în oraș a fost anunțat de reprezentanții primăriei în 2019. Aceștia au precizat că autobuzele fără șofer ar urma să fie prezente pe străzile din centrul Clujului în maximum doi ani. Este vorba despre autobuze de capacitate mică (10-12 locuri), vehicule care vor fi folosite pentru zona centrală unde nu ajung alte mijloace de transport. Acestea ar urma să fie testate timp de un an în cadrul proiectului-pilot, care apoi ar putea fi extins cu finanțare europeană și în alte zone ale orașului. Un vehicul autonom de genul acesta costă între 250.000 şi 350.000 de euro. Cluj-Napoca va fi astfel primul oraș din România care va avea autobuze autonome, după modelul care deja există în Paris, Lyon sau Viena.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut