Au îngălbenit parcările…

…ci nu de azi, nici de ieri, ci de ani de zile parcările de pe unele segmente de drum național și european, E 60, sunt luate în…arendă de etnia romă, devenită cunoscătoare a cantoanelor silvice unde cresc numeroase specii de ciuperci, de primăvara până toamna.
Acum, la temperaturile zilelor de peste 30 grade, comercianții de ciuperci și bureți au blocat din nou parcările din perimetrul comunelor Gilău și Căpuș, instalându-și tonetele la drumul mare, unde atât cantitățile cât și culorile speciei dominante aparțin gălbiorilor.
Întrebați de unde-i recoltează și dacă au certitudinea că nu sunt contaminați de ciupercile otrăvitoare, un vârstnic… brunețel, ce deschide și închide sezoanele ciupercăriei în fiecare an, a răspuns, foarte sigur pe sine, că pădurile Clujului sunt foarte generoase în a produce ciuperci, zmeură și afine, chiar și vânat, dar el este specializat pe ciuperci.
Întrebat dacă nu-i este frică de lupi, urși și șerpi, a ezitat răspunsul, precizând că el prestează doar îndeletnicirea de comerciant, că, de, așa-i diviziunea muncii la el în familie ! Cât despre un contract cu Romsilva, pentru recoltarea produselor, dar și cu drumurile naționale unde-și vinde marfa, nimic de spus.
Mai avem noi de adăugat faptul că sunt zile în care ciupercarii ambulanți nu ocupă doar parcările ci și alte margini de drum ce pot genera accidente, iar pentru a…ciuguli la cântar, aruncă apă din belșug pe gălbiori al căror preț este de 20 roni, iar la hribe 40 roni.
La centrele de colectare din Huedin și Gilău era liniște și depozitele frigorifice mai mult goale, deoarece prețul săptămânii trecute era de 6 roni la gălbiori și 20 la hribe.
La aceste câștiguri substanțiale, neimpozabile, primarul comunei Căpușu Mare ne-a precizat faptul că acești ciupercari nu mai primesc ajutorul social, însă nu știm ce face Gilăul și alte comune cu acești ,, întreprinzători’’ nefiscalizați, ce transformă parcările în propriile piețe de desfacere, de primăvara până toamna. Ba mai mult fără să fie deranjați măcar de cei ce verifică sănătatea alimentelor, sau cei de la protecția consumatorului, că primarii se codesc, deoarece așteaptă voturile lor?

D. VATAU

Articole din aceeasi categorie