Atingeri nedorite: Campanie pentru prevenirea victimizării minorilor

Poliția Română și Asociația Telefonul Copilului, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în România, au lansat, la sfârșitul anului 2021, campania națională de prevenire a agresiunii sexuale asupra minorilor „Atingeri Nedorite”, semnată de agenția de comunicare integrată Mercury360.

Obiectivul principal al inițiativei îl constituie creșterea nivelului de informare al copiilor, părinților și publicului larg asupra necesității implicării în prevenirea și combaterea acestui tip de abuz, iar în situația nedorită în care asemenea fapte s-au petrecut deja, încurajarea victimelor de a cere ajutor.

Codul Penal incriminează agresiunea sexuală în rândul infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale, iar fapta ce are ca victimă un minor este pedepsită mai aspru.

Sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite”, campania se desfășoară în perioada noiembrie 2021 – mai 2022, iar în cadrul acesteia copiii vor afla despre resurse pe care le au la dispoziție, atât pentru a se informa, cât și pentru a primi consiliere specializată.

Copiii pot suna gratuit la 116 111, linie europeană de asistență pentru copii, gestionată în România de Asociația Telefonul Copilului, și pot scrie la vorbestecunoi@telefonulcopilului.ro, precum și pe platforma online a organizației, www.116111.ro/.

Materialele informative pentru copii includ conținut elaborat de psihologii Asociației Telefonul Copilului, pe înțelesul lor, sub sloganul „Suntem rezultatul atingerilor trăite: Află cum te poți proteja de cele nedorite”. Copiilor le este dedicată și o pagină web care arată cum se poate recunoaște un caz de agresiune sexuală, cu sfaturi de prevenire, explicații despre impactul psihologic asupra victimei și exemple de cazuri reale, consiliate de organizație (editate pentru respectarea anonimatului): www.116111.ro/AtingeriNedorite.

Pentru publicul larg, campania de prevenire include un spot video și un spot radio, al căror mesaj reprezintă un apel la prevenire îndreptat și către adulții din jurul copiilor vulnerabili, dar și un apel în vederea semnalării la 112 a situațiilor în care viața copiilor este pusă în pericol.

Iată câteva sfaturi pentru părinți:

Faceți tot ce puteți pentru a vă feri copiii de abuz. Învățați-i de mici că nimeni nu-i poate atinge în zonele intime, vorbiți cu ei despre secrete, despre limitele personale, pe care au tot dreptul să și le apere • Ajutați-i să vă memoreze numărul de telefon și să învețe adresa de acasă • Arătați-le cum să recunoască de la distanță furia, frica și alte emoții puternice •  Credeți-i! De fiecare dată când se întâmplă ceva, rămâneți de partea lor! Interveniți, cereți ajutor, luați măsuri • Spuneți-le că nu e vina lor că există persoane care nu respectă limitele personale, dar că e datoria lor să și le protejeze, și a noastră, ca părinți, să-i ajutăm cu tot ce putem • Învățați-i să evalueze bine spațiul și oamenii din jur: Sunt copii agitați în partea aceea? Să evite zona. Cineva strigă?  Să evite zona; Să repereze de la început un adult sau doi (un părinte cu copii, cineva de la pază), căruia să îi poată cere ajutorul în caz de orice • Când merg singuri undeva și sunt interpelați pe stradă de oricine, să ridice privirea, să analizeze contextual, și să meargă mai departe, să ceară ajutor, sau să o ia la fugă; dacă nu pot fugi, cum ar fi într-un autobuz, să strige ,,STOP! Nu mă mai atinge! Ajutor!”

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut