Atenție la utilizarea corectă a sobelor de încălzire cu lemne!

Două autospeciale și un echipaj SMURD au fost alertate, luni, ca urmare a unui anunț cu privire la un incendiu care a cuprins o casă de locuit, situată pe strada Porumbeilor din localitatea Apahida.

Potrivit ISU Cluj, pompierii au găsit o încăpere, cu o suprafață de circa 20 mp, cuprinsă de flăcări și locatarul ieșit din aceasta. Stingerea focarelor incendiului s-a realizat în scurt timp, fiind astfel evitată propagarea incendiului mai departe de limitele în care a fost găsit. Un bărbat de cca 80 de ani a fost consultat de echipajul SMURD, fără a fi transportat la spital.

Conform cercetărilor preliminare, cauza probabilă a incendiului a fost jarul aprins căzut din sobă.

În context, ISU Cluj reamintește că, înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate și curățate, pentru a fi în perfectă stare de funcționare. De asemeni, atenționează că trebuie folosit numai materialul combustibil pentru care a fost destinată soba, evitându-se supraîncărcarea acesteia.

„Este interzisă folosirea lemnelor mai lungi decât dimensiunile focarului și este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile. Sobele se vor utiliza numai cu ușița de alimentare închisă. În fața ușițelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m. Nu se vor așeza în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile. Copiii nu vor fi lăsați niciodată nesupravegheați, cu focul aprins în sobă” – atenționează ISU Cluj.

Totodată, pompierii clujeni atrag atenția că, la construcția unei sobe, se va avea în vedere ca fundația proprie a acesteia să nu fie amplasată direct pe pardoseala combustibilă sau pe grinzi de lemn ale planșeelor.

„În camerele în care încălzirea se realizează cu sobe, este interzisă curățirea cu substanțe inflamabile a dușumelelor și a oricărui obiect. Cenușa și jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat. Verificarea, curățarea și repararea, dacă este cazul, a coșurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată. Coșurile, burlanele și canalele de fum vor fi izolate față de elementele combustibile ale pereților, planșeelor și acoperișurilor. În podul casei, coșul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere” – atenționează pompierii clujeni.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut