Atenție la documentele de călătorie ale copiilor, atunci când doriți să ieșiți cu ei din țară!

De la începutul acestui an, polițiștii de frontieră au întrerupt călătoria a aproximativ 1.600 cetățeni români minori ca urmare a faptului că părinții/ însoțitorii nu dețineau documentele necesare pentru a călători împreună cu minorul în condiții legale. Odată cu finalizarea cursurilor și începerea vacanțelor de vară, polițiștii de frontieră nu au permis ieșirea din țară a peste 500 cetățeni români minori (aproximativ o treime din totalul de la începutul anului), deoarece: nu posedau documente de călătorie valabile; părintele însoțitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procura notarială; însoțitorii minorilor, alții decât părinții, nu au prezentat cazierul judiciar.

„Conform Legii 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, cetățenii români minori pot ieși din țară în baza unui document de călătorie valabil – pașaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoțiți de o persoană fizică majoră și cu acordul părinților. Astfel, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, polițiștii de frontieră vor permite ieșirea din țară a cetățenilor români minori în următoarele cazuri: în situația în care călătoresc în străinătate însoțiți de ambii părinți; în situația în care călătoresc împreună cu unul dintre părinți, numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte (în cazul părinților divorțați care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoțitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieșirea din țară); în situația în care sunt însoțiți de o altă persoană fizică majoră, numai dacă persoana însoțitoare prezintă o declarație: a ambilor părinți, a părintelui căruia minorul i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă sau a părintelui supraviețuitor ori a reprezentantului său legal. Însoțitorii minorilor, alții decât părinții, trebuie să prezinte la controlul de frontieră și certificatul de cazier judiciar” – precizează Poliția de Frontieră Română.

Conform aceleiași surse, poate avea calitatea de însoțitor și o persoană anume desemnată din cadrul unei societăți comerciale autorizate să desfășoare activități de transport internațional de persoane, în condițiile legii.

Acordul părintelui/ părinților/ reprezentantului legal pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către un minor este materializat într-o declarație notarială care are forma și conținutul stabilite de lege, modelele fiind postate pe site-ul Poliției de Frontieră Română. Valabilitatea declarației date de părinte/ părinți/ reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi de maximum 3 ani, iar din conținutul ei se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei, precum și condiția indicării exprese a statului/statelor de destinație. În cazul minorilor, cetățeni români cu domiciliul/ reședința în străinătate, care se deplasează însoțiți în statul în care au domiciliul/ reședința, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/ tutorilor la ieșirea din România. Dovada domiciliului sau reședinței în străinătate a minorului se face cu documente în acest sens, după caz: pașaportul minorului, permisul de rezidență, adeverințe care atestă rezidența etc. – mai precizează Poliția de Frontieră Română.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut