Atelier demonstrativ de restaurare corp carte și legătură de carte

Câteva dintre tainele unei meserii bibliofile tot mai rare, dar extrem de importante pentru conservarea fragmentelor de manuscrise și a cărților vechi, ca obiecte de patrimoniu, vor fi dezvăluite doritorilor, joi, 19 ianuarie, în cadrul unui atelier demonstrativ de restaurare corp carte și restaurare legătură de carte, organizat la Biblioteca Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca.

Atelierul cu caracter demonstrativ, organizat în cadrul proiectului „FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice” și care se va desfășura în cadrul expoziției de manuscrise medievale restaurate aflate în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca, va fi coordonat de patru reprezentanți ai Centrului Național de Restaurare și Conservare a Cărții Vechi din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba-Iulia, a căror activitate este dedicată identificării factorilor de deteriorare a obiectelor pe suport papetar sau din pergament, respectiv descoperirii celor mai optime metode de conservare, restaurare, protecție și valorificare a lor. Astfel – informează un comunicat al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca -, o însemnată parte a activității Centrului Național de Restaurare și Conservare a Cărții Vechi, ce urmează tradițiile de restaurare a corpului cărții având ca suport hârtia și pergamentul, precum și pe cele de restaurare legătură de carte, având ca suport pielea, pergamentul, lemnul și elemente de cusătură, inițiate și perpetuate în mai vechea structură a Laboratorului de Restaurare – Conservare, va fi prezentată participanților la atelier.

Alexandru Știrban, Maria Similia Zgârciu, Marius Nicolae Anghel și Maria Cernea, restauratori cu bogată experiență dovedită atât prin restaurarea unui număr semnificativ de obiecte de patrimoniu, prin elaborarea de lucrări științifice publicate în reviste de specialitate, prin proiectarea, amenajarea și prezentarea unor expoziții, cât și prin contribuția adusă în domeniul pregătirii și specializării viitorilor specialiști din domeniu, vor dezvălui participanților la atelier, prin instruire practică participativă, cele mai importante proceduri ale restaurării cărților vechi și etapele esențiale ale conservării acestui tip de obiect de patrimoniu. Pe baza unei îndelungate documentări și a unei relevante experiențe în domeniul cercetării științifice axate pe identificarea celor mai bune metode de conservare preventivă, conservare curativă și de restaurare a cărților și documentelor vechi, facilitatorii acestui atelier le vor deschide participanților apetitul pentru munca de restaurare și de restituire, într-o formă cât mai apropiată de original, a unui manuscris sau a unei tipărituri vechi” – anunță Academia Română – Filiala Cluj-Napoca.

De asemeni, precizează sursa citată, principiile metodologiilor adecvate întreruperii proceselor distructive și degradărilor suferite de fragmentele de manuscrise sau de cărțile vechi le vor fi prezentate participanților într-o manieră atractivă, prin exersarea unor manevre specifice procesului de restaurare. Astfel, în cadrul acestui atelier, participanții vor descoperi modurile în care diferitele etape ale procesului de restaurare contribuie la oprirea deteriorării cărților și documentelor de patrimoniu, păstrând atât elementele de originalitate, cât și însemnătatea, scopul sau funcționalitatea lor.

Atelierul va avea loc la sediul Bibliotecii Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca (str. Mihail Kogălniceanu nr. 12-14), joi, 19 ianuarie, cu începere de la ora 11:00.

Atelierul este organizat de Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, în colaborare cu Muzeul Național al Unirii din Alba-Iulia, prin intermediul proiectului „FRAGMED – Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut