ASTRA Art-Gallery, la Dej

Sala festivă a Cercului Militar Dej a fost, joi, 7 septembrie, gazda vernisajului expoziției personale Gabriela MEȘTER, care a marcat lansarea proiectului ASTRA ART-GALLERY.

Inițiat de Despărțământul „Dr. Teodor Mihali” Dej, al ASTRA, proiectul își propune, în colaborare cu Cercul Militar Dej, să pună în valoare talentul creatorilor de frumos în artele plastice, astriști dejeni și nu numai, urbea someșeană având o lungă tradiție în organizarea unor expoziții individuale sau de grup, mereu ancorate în peisajul artistic contemporan. Înființarea unei Școli de Pictură în perioada interbelică, activitatea unor maeștri ai penelului (Alexandru Szopos, Alexandru Mohi, Epaminonda Boca, Incze Janos, Elena Szervacziusz, Petru Măluțan, Eva Solymossy etc.) care au transmis discipolilor lor dragostea pentru formă și culoare, taberele de pictură organizate la Dej, Salonul Anual al Plasticienilor Dejeni și nu în ultimul rând, după 1989, benefica existență timp de 15 ani a Galeriei „Frezia” și-au pus definitiv amprenta pe mișcarea artistică locală. Sarcina perpetuării acestei „mișcări întru frumos” a fost preluată de cercurile de pictură din oraș și de Muzeul Municipal Dej, la care se raliază acum și ASTRA Dej.

Amfitrionul evenimentului de joi a fost ec. dr. Radu Gavrilă, președintele Astrei dejene, care a prezentat o scurtă biografie a Gabrielei Meșter, urmată de o incursiune în universul artistic al plasticienei, printr-o expunere de suflet făcută de Dorina Pop, președinta Asociației Artiștilor Plastici din Cluj.

Și, dat fiind că poezia, la rândul ei, este „un anotimp continuu de culori şi emoții”, seara s-a încheiat cu un recital liric, fiecare recitator străduindu-se să redea viața în culorile sufletului său, unde primează visul.

Gabriela Meșter s-a format sub îndrumarea profesoarelor Liana Mînzat și Elena Szervacziusz, talentul ei autodidact câștigând în profunzime după cursurile urmate la Școala Populară de Artă din Iași și activitatea desfășurată la Casa de Cultură a Studenților Iași, unde expune pentru prima dată.

Din 1983 și până în prezent a participat cu lucrări de grafică/ pictură la expoziții colective și de grup în Cluj-Napoca, Dej, Bistrița, Turda, Târgu Mureș și Botoșani și este o membră activă a AAP Cluj, din care face parte. De asemenea, a ilustrat numeroase volume de poezie și proză publicate în edituri clujene și în Editura ASTRA-Dej

Dincolo de mode și de rețetele de succes de ultimă oră, Gabriela Meșter preferă să lucreze cu serenitate în fața șevaletului, urmând calea maeștrilor de odinioară. În pictură, filtrul tradiției moderne a marilor coloriști o îndeamnă să caute și să găsească armonii cromatice pline de rafinament. Culori calde și tușe personale, migăloase chiar, care descriu peisajele văzute sau descifrează chipurile umane întâlnite. Grafica de carte, în schimb, poate fi citită ca „un jurnal de artist” în care vizualul este suport pentru cuvânt, pentru a transmite gânduri, senzații, emoții, completând nevoia de expresie și comunicare a artistei, alături de cea a poetului sau scriitorului ilustrat. Acestea reflectă o viziune proprie a compoziției formelor și o concentrare îndelungată asupra aspectului și desfășurării acestora în raport cu subiectul.

În fine, în punctul în care se află astăzi Gabriela Meșter, se deschid în evantai mai multe drumuri şi posibilități pe care sunt sigură că va ști să le aleagă cu discernământ. Până la urmă, ceea ce rămâne, însă, e întreg itinerarul parcurs cu sinceritate de un artist, cu toate căutările și devenirile sale.

Magdalena VAIDA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut