Asociaţiile din industria spectacolelor îi scriu din nou lui Iohannis

Mai multe asociaţii din zona industriei spectacolelor îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o scrisoare deschisă, implicarea în urgentarea acordării de sprijin de stat şi în elaborarea unui plan coerent pentru redeschidere. Printre semnatari se numără și organizații din județul Cluj.
Potrivit semnatarilor scrisorii, sectorul cultural încă are aceleaşi probleme pe care le avea în urmă cu şase luni.

„Nu s-a implementat nicio schemă de sprijin pentru operatorii culturali, deşi se vorbeşte de atâta vreme despre asemenea scheme. Ultima variantă a schemelor a dispărut din discursul public pe data de 18 martie 2021, când pe site-ul Ministerului Culturii era publicat un articol cu caracter optimist, care promitea o ultimă dezbatere şi introducerea schemei în PNRR. De atunci, nicio veste, nicio comunicare publică. Nu există un plan coerent pentru redeschiderea evenimentelor şi activităţilor culturale, plan care să fie bazat pe predictibilitate, deşi sectorul cultural îl cere imperios şi lucrează activ la el de multe luni de zile. Nu ştim care sunt planurile României pentru a asigura salvarea, protecţia şi relansarea sectoarelor culturale şi creative”, se precizează în document.

În opinia asociaţiilor, măsurile luate în ultimele luni de către autorităţi au reuşit să creeze tensiuni atât în interiorul sectorului cultural, cât şi între sectorul cultural şi alte sectoare din ţară. „Deşi au trecut 14 luni de la începutul pandemiei şi deşi, cu mare întârziere, la finalul anului trecut au fost anunţate scheme de sprijin în valoare de 100 de milioane de euro pentru sectorul cultural, aceste scheme nu sunt nici astăzi funcţionale, iar sursa lor bugetară nu a fost niciodată confirmată. Ni s-a explicat în repetate rânduri că nu există resurse în bugetul de stat pentru finanţarea schemelor de sprijin. În schimb, Ministerul Culturii a reuşit să aloce o sumă record (circa 11 milioane euro) pentru organizarea Festivalului «George Enescu». Acest gest, absolut salutar pentru reconfirmarea importanţei şi valorii Festivalului Enescu, devine însă în contextul actual şi un simbol al tratamentului inechitabil, preferenţial şi lipsit de o înţelegere a statului privind mecanismele şi nevoile reale de funcţionare a culturii”, se arată în scrisoare.

Semnatarii îi transmit preşedintelui că sectorul cultural are parte din partea statului de un tratament „nedrept”, tratament la care, prin inacţiune, devine „părtaş”.

Scrisoarea este semnată printre alții de Centrul Cultural Clujean, Asociația Fapte – Jazz in the Park 8. Electric Castle Festival, Untold/Neversea, Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), Smida Jazz Festival, Asociația Daisler – Lights On și BIZHUB SRL – TEDxCluj.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut