Artistul Flavius Lucăcel expune la Muzeul Național al Țăranului Român

Lucrările artistului Flavius Lucăcel, care transformă ferestrele vechi în adevărate opere de artă, reunite în proiectul „Edenul din Silvania”, pot fi admirate la Muzeul Național al Țăranului Român din capitală, în perioada 16 februarie – 5 martie.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 16 februarie, de la ora 18, în Sala Tancred Bănățeanu, în prezența invitaților Calderón de Jesús, critic international de arte, membru AICA și Grigore Leșe.

Ulterior deschiderii, expoziția va putea fi vizitată de marțea până duminica, între orele 10.00 și 18.00.

Proiectul Edenul din Silvania este un demers susținut de Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Asociația Culturală „CreArt”.

„Pe această fereastră și muzeu sentimental te poți uita și din afara casei, dar parcă artistul ne îmbie să ne uităm din casă. Să ne aducem aminte de lumea modestă dar înălțătoare a satului românesc, de obiectele casnice ori ceremoniale cu care țăranul și-a petrecut trecerea prin lume. Tabloul-fereastră poate fi și „opac”, rod al celebrei autonomii a esteticului, zăgaz între lumi interioare și lumi exterioare, între cosmos și microcosmosuri, între lumină și întuneric. Flavius Lucăcel, cred, susține mai degrabă o „înălțare” a ferestrei, chiar „plină” de rememorări ale unui trecut fizic, o salvare, fie și patetică, a unei lumi care nu prea mai există.” (Daniel Săuca, Manager Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj)

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut