Ars photographica

Mai mult decât o mie de cuvinte. Purtatul măştilor ca măsură de protecţie
Epidemiile continuă să-şi scrie propria lor istorie. Una care lasă în urmă pierderi de vieţi umane, schimbare de atitudini şi mentalităţi. Pentru că boala în sine nu a făcut şi nu face nicio distincţie. A ucis şi ucide oameni din toate straturile sociale, avuţi şi săraci deopotrivă. Este şi motivul pentru care este foarte greu de spus care a fost, care este cea mai ucigătoare. Să fi fost ciuma care a lovit Imperiul Roman, punând capăt vieţii urbane romane? Să fi fost ciuma bubonică de la 1347 din Europa şi Asia? Poate gripa spaniolă care a lovit de atâtea ori? Greu de spus, cuantificarea făcându-se în funcţie de numărul persoanelor decedate de boală.
Am amintit câteva din bolile care au lăsat tristeţe în urma lor. Mai pot fi amintite epidemia de febră galbenă (Philadelphia, Statele Unite, 1793), holera din 1817 şi până în prezent (holera bântuie practic de mii de ani!), gripa spaniolă-1918 şi până acum câţiva ani, epidemia de tifos izbucnită în timpul primului Război Mondial (Europa, 1914-1918; ), virusul poliomielitei (cu prima apariţie în 1916, Statele Unite; vârful epidemiei a fost atins în 1952), SARS (Sindromul Acut Respirator Sever, 2003, Asia, A merica de Nord, Europa), Ebola (2014, Africa), SIDA (cu debut în 1981)…
Am să mă opresc în rândurile care urmează asupra ciumei manciuriene, izbucnită în regiunea de nord-est a Chinei, 1910. Măsurile luate de autorităţi timpului sunt similare cu cele luate în zilele noastre în cazul pandemiei cu Covid-19. Mă refer la restricţionarea călătoriiilor, incinerarea persoanelor decedate, carantina obligatorie şi nu în ultimul rând, purtarea măştilor! Măşti purtate apoi de fiecare dată când viruşii au lovit Planeta.
Imaginile pe care vi le prezint atestă cele mai sus afirmate. Ca şi în zilele noastre, şi atunci oamenii au ţinut să se protejeze. Imaginile sunt grăitoare. Oricum, valorează mai mult decât o mie de cuvinte.
Demostene ŞOFRON

Seattle policemen wearing protective gauze face masks during influenza epidemic of 1918 which claimed millions of lives worldwide (Photo by Time Life Pictures/National Archives/The LIFE Picture Collection via Getty Images)

(Original Caption) New York Street cleaner wearing mask to check the spread of the influenza epidemic. „Better be ridiculous then dead” is the view of one official. BPA2# 3019

Articole din aceeasi categorie