Arnold sfidează Primăria

Firma de arhitectură Mossfern, coordonantă de Arnold Macalilk și care a realizat proiectul de reamenajare a străzii Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca trebuia sa depună la Comisia Zonală de Monumente proiectul de reamplasare pe soclu a Grupului Statuar Școala Ardeleană și a monumentului lui Emil Racoviță, așa cum a solicitat Primăria Cluj-Napoca. Termenul de depunerea a proiectului era 31 martie ora 12, însă potrivit surselor ziarului Făclia nu a fost depus niciun proiect legat de cele două monumente.

Cu toate acestea, tema privind reamplasarea pe soclu a Grupului Statuar Școala Ardeleană și a monumentului lui Emil Racoviță va fi discutată în ședința Comisiei Zonale de Monumente din 6 aprilie. Numai că în cazul în care Arnold Macalik nu va depune nici până în 6 aprilie proiectul cerut de primărie, membrii Comisiei de Monumente nu vor putea lua nicio decizie iar Grupul Statuar Școala Ardeleană va rămâne fără soclu.

Proiectul de „Amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universității și străzile adiacente” a fost realizat de firma Mossfern Arhitectură condusă de arhitectul Macalik Arnold Ernő. Coautori ai proiectului sunt Lázár Csaba, Perju Mădălina Simona, Macalik Arnold Ernő, Vass Dániel,  Pop Vlad Bogdan, Vajna Botond Szilárd, Molnár Attila, Szilágyi-Bartha József. Proiectul a fost desemnat câștigător în urma unui concurs internațional organizat în 2018 și la care au participat mai multe firme de arhitectură și arhitecți.

Proiectul a prevăzut ca statuia Școala Ardeleană să fie amplasată pe strada Mihail Kogălniceanu direct la nivelul solului, fără soclu.

Odată cu derularea lucrărilor, monumentul a fost amplasat în apropiere de Casa Universitarilor iar după amenajarea zonei statuia a fost repusă pe locul inițial, însă direct pe pavaj. Or, acest lucru a stârnit indignare.

Același proiect mai prevede eliminarea definitivă a bustului marelui savant român Emil Racoviță.

La începutul lunii martie, primarul Emil Boc i-a cerut arhitectului Macalik să vină cu o soluție pentru ca reamplasarea Grupului statuar “Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea străzii Kogălniceanu iar bustul savantului Emil Racoviță să fie repus în zona liceului „Emil Racoviță”.

“Am solicitat proiectantului străzii Mihail Kogălniceanu și Comisiei de Monumente ca soluția proiectată (cu soclu) a Grupului statuar “Școala Ardeleană” să fie realizată așa cum a fost înainte de modernizarea străzii Kogălniceanu. De asemenea, am solicitat reamplasarea bustului savantului Emil Racoviță în zona liceului „Emil Racoviță” până la realizarea unei noi statui a lui Emil Racoviță. După realizarea noii statui, bustul actual al lui Emil Racoviță va fi mutat în interiorul liceului. Cer proiectantului din cadrul acestui concurs de soluții (ca de altfel tuturor proiectanților câștigători ai concursurilor de soluții cu privire la spații publice) precum și Comisiei de Monumente să respecte simbolistica, tradiția și valoarea istorică a monumentelor de for public din Cluj-Napoca, indiferent de semnificația lor culturală, etnică, religioasă sau politică”, declara primarul Emil Boc.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut