Armenii gherleni, în pelerinaj la Dumbrăveni

În fiecare an , la 15 august are loc tradiţionalul pelerinaj la Dumbrăveni (judeţul Sibiu), când se sărbătoreşte hramul Bisericii Armeano-Catolice „Sf. Elisabeta” din localitate.

Cu acest prilej orăşelul de pe Târnave cunoaşte o mare afluenţă de credincioşi , veniţi aici din toate zonele ţării. La această adevărată sărbătoare creştinească au fost prezenţi şi în acest an membrii comunităţii armeneşti din municipiul Gherla, alături de alţi oaspeţi din toată ţara (dar, au fost şi armeni din SUA!). Slujba religioasă de la impozanta Biserica Armenească din centrul localităţii a fost oficiată de preotul Bisericilor Romano-Catolice şi Armenesc din Gherla Küsmödi Attila. În cadrul liturghiei a cântat corul armenilor din Gherla condus de Molnár Árpád, alături de grupul vocal al Bisericii Romano-Catolice din Mediaş.

Biserica Armeano-Catolică „Sf. Elisabeta” din Dumbrăveni a fost sfinţită în anul 1791, Prin amploarea monumentală, arhitectură şi mobilierul de stil, catedrala se numără printre cele mai cunoscute edificii ale arhitecturii religioase baroce din Transilvania. Biserica are doar un singur turn( iniţial a avut două), pentru că în 1927 un vânt puternic a dus la căderea „coifului” turnului de nord-vest, care de atunci nu a mai fost reabilitat. Alături de frumosul lăcaş de cult se găseşte castelul Apaffy , în prezent Muzeul Armenilor Trsansilvăneni, un edificiu istoric mult căutat în această perioadă de vară, numeroşi turişti vizitând clădirea. La slujba oficiată cu ocazia hramului alături de creştinii din localitate au fost prezenţi şi mulţi oaspeţi, în frunte cu preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian şi Arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, administratorul apostolic al armenilor din România, dr. Kovács Gergely. Au mai onorat evenimentul armeni din Cluj-Napoca, Constanţa, Gheorgheni, Frumoasa (Harghita), Miercurea Ciuc, Târgu Mureş, dar şi de peste Ocean. Gherla a fost reprezentată de o delegaţie formată din 1o armeni condusă de preşedintele UAR Transilvania Nord, ing. Esztegár János.

La sfârşitul slujbei invitaţii s-au întâlnit la o masă comună, unde au servit specialităţi gastronomice armeneşti şi au purtat discuţii prieteneşti despre problemele actuale ale acestei etnii din ţara noastră.

SZEKELY Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut