Armenii gherleni au sărbătorit Floriile la domiciliu

Duminica Floriilor (sau Floriile) este o sărbătoare creştină fără dată exactă, marcată în ultima duminică dinaintea Paştelui. Având în vedere restricţiile actuale din cauza epidemiei Covid-19, în municipiul Gherla, în biserici nu au mai avut loc slujbe religioase,  dar atât Biserica Romano-Catolică, cât şi  Biserica Reformată  au transmis online slujbele oficiate de preoţii Küsmödi Attila, respectiv Vajda Dániel, acestea fiind urmărite de sute de creştini gherleni şi din satele vecine care au sărbătorit Floriile în data de 5 aprilie.

La orele amiezii, creştinii catolici şi armeni din Gherla au urmărit şi transmisiunea directă de pe Piaţa „Sf. Petru” din Vatican, unde Papa Francisc a rostit un mesaj de Florii. În acest an, cu ocazia sărbătorilor pascale nu va avea loc nici procesiunea obişnuită în jurul Catedralei Armeneşti. Totul se rezumă la transmisiunile online. Conform tradiţiei, creştinii armeni au sărbătorit Floriile păstrând obiceiurile acestui eveniment, cu florile primăverii pe masă şi cu gândul la spiritul acestei sărbători. Totodată, eroniaşii bisericii armeano-catolice din centrul oraşului s-au rugat pentru bolnavi, pentru victimele virusului şi pentru sănătatea tuturor creştinilor din Gherla.

În cursul săptămânii 6-12 aprilie, în toate lăcaşurile de cult din municipiul Gherla se oficiază slujbe fără creştini şi au loc seri de rugăciune, toate transmise online.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie