Armencele din Gherla se instruiesc în meșteșuguri tradiționale

Femeile din cadrul comunității armenești din municipiul Gherla sunt deosebit de harnice.

De asta și-au dat seama toți acei oaspeți care an de an, la începutul verii, participă la marea sărbătoare a armenilor din localitate, „Sfântul Grigore Luminătorul”, când gazdele pregătesc tradiționalele meniuri armenești, bunătăți ce numai acolo se prepară. Totodată, pelerinii pot admira și obiectele de ceramică și artizanat realizate cu multă pricepere și îndemânare de armencele gazdă. Multe din aceste adevărate lucrări de artă trec ca zahărul, mai ales vizitatorii străini manifestând un interes deosebit pentru exponatele prezentate în curtea Catedralei Armenești din centrul orașului.

Autoarele acestor „bijuterii” se perfecționează permanent, participând la activitățile Asociației Meșteșugarilor Populari din localitate. În cadrul întâlnirilor bisăptămânale ce au loc la sediul Fundației Culturale „Téka”, ele se  instruiesc în arta ceramicii, pe lângă asta realizând mărgele și lănțișoare din diferite materiale. Multe din obiectele de ceramică specific armenești sunt expuse periodic la diferite expoziții organizate la Gherla, Cluj-Napoca sau chiar la București, cu ocazia manifestării anuale „Strada Armenească”, unde se bucură de multe aprecieri. Aceste lucrări de artă populară pot fi achiziționate și de la Clubul armenilor, de pe strada Ștefan cel Mare, din municipiul  Gherla.

În ultima perioadă, la astfel de cursuri de meșteșuguri populare participă și copiii familiilor armene din Gherla, mulți dintre ei învățând olăritul în cadul atelierului de specialitate de la Liceul Teoretic cu Predare în Limba Maghiară „Kemény Zsigmond”. La fel, și copiii participă cu lucrările lor la diferite expoziții și târguri meșteșugărești organizate în țară.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut