Armata sârbă vrea să descindă la granița cu Kosovo

Şeful Statului Major al armatei sârbe, Milan Mojsilovic, a propus duminică desfăşurarea de trupe la graniţa cu Kosovo, unde se menţine tensiunea din cauza blocajelor rutiere ale minorităţii sârbe kosovare, iar focuri de armă s-au auzit din nou, informează EFE.

Generalul Mojsilovic s-a deplasat duminică seara la Raska, în apropiere de graniţa cu Kosovo, după ce a avut o întâlnire de urgenţă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

„Sarcinile pe care le-am primit eu, în calitate de şef al Statului Major, şi armata Serbiei, sunt precise şi clare şi vor fi îndeplinite”, a declarat Mojsilovic pentru postul de televiziune Pink, fără a furniza alte detalii. El a indicat că situaţia este complexă şi necesită prezenţa armatei sârbe de-a lungul liniei de frontieră.

Duminică seara s-au auzit focuri de armă în apropierea unei patrule a misiunii KFOR a NATO în oraşul Zubin Potok din nordul Kosovo, unde locuitorii sârbi blochează drumurile de 16 zile.

Potrivit cotidianului kosovar Koha, KFOR a informat că nu s-au înregistrat răniţi sau pagube materiale în urma împuşcăturilor şi că „faptele sunt în curs de a fi investigate”.

Poliţia din Kosovo a declarat, potrivit aceleaşi sursei, că niciuna din unităţile sale nu a fost atacată „şi nici nu a existat un schimb de focuri între poliţia din Kosovo şi vreun grup”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Baki Kelani.

Presa sârbă a relatat că duminică seara a avut loc un schimb de focuri în împrejurimile localităţii Zubin Potok între poliţia specială kosovară şi sârbii care se află pe baricade atunci când poliţiştii au încercat să înlăture blocajul. Televiziunea publică sârbă RTS a informat că schimbul de focuri cu arme automate a durat câteva minute, după care situaţia s-a calmat.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut