Aproximativ 30% dintre ucrainenii înregistraţi la AJOFM Cluj s-au angajat în judeţ

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) din Cluj a luat în evidenţă în ultimii doi ani 630 de persoane din Ucraina, iar 180 dintre ele au fost angajate în judeţ. Conducerea instituţiei spune că numărul ucrainenilor care s-au angajat în județul Cluj este mai mare deoarece nu toți cei care s-au integrat pe piața muncii au apelat la AJOFM.

„Este posibil ca numărul cetăţenilor ucraineni angajaţi să fie mai mare deoarece o parte dintre aceştia s-au angajat fără să se înregistreze în evidenţele serviciului public de ocupare”, a explicat directorul AJOFM Cluj, Ana Maria Chiciudean.

Directorul AJOFM Cluj spune că foarte mulți ucrainei au fost luați în evidență după luna mai 2023 când au intrat în vigoare prevederile Ordonanței de urgență nr. 22/2023 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 15/2022 privind acordarea de sprijin și asistență umanitară de către statul român cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Ana Maria Chiciudean a explicat că instituția pe care o conduce a organizat pentru ucrainenii stabiliți la Cluj un curs de competenţe cheie de comunicare în limba română la care au participat 28 de cursanți.

De asemenea, au fost formați cinci ucenici pentru ajutor bucătar.

 

Tot pentru integrarea ucrainenilor a fost derulat la nivelul AJOFM Cluj un proiect pilor printr-un program al Băncii Mondiale. Proiectul a fost implementat în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca și a vizat punerea în aplicare a legislației.

„A fost organizată și o bursă a locurilor de muncă pentru cei din Ucraina, a menționat directorul AJOFM Cluj.

Pe fondul conflictului armat din Ucraina, Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale a luat o serie de decizii care vizează protecţia persoanelor cu dizabilităţi, a persoanelor vârstnice dependente, precum şi flexibilizarea condiţiilor de acces pe piaţa muncii din România pentru cetăţenii ucraineni.

Prin OUG 20/2022 s-a creat cadrul legal astfel încât cetăţenii ucraineni intraţi legal pe teritoriul României şi care nu solicită o formă de protecţie potrivit Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, cu modificările şi completările ulterioare, pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare prevăzut de legislaţia românească cu privire la încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României. De asemenea, persoanelor care se angajează li se prelungeşte dreptul de şedere în scop de muncă fără obligativitatea obţinerii unei vize de lungă şedere pentru angajare în muncă.

În vederea asigurării informării cetăţenilor ucraineni care vin din zona de conflict armat, ANOFM a elaborat un pliant în limba română, ucraineană şi engleză, material ce a fost postat pe site-ul ANOFM şi reţelele de socializare. Pliantul conţine un cod QR cu datele de contact ale tuturor agenţiilor judeţene, locale sau puncte de lucru, fiind distribuit în mass-media, gări, vămi, instituţii publice locale şi alte locuri unde se află refugiaţi. Astfel, în acest context cetăţenii ucraineni ajunşi în România pot beneficia gratuit de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, cu condiţia înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti: informarea şi consilierea profesională; medierea muncii; formarea profesională; evaluarea şi recunoaşterea competenţelor profesionale obţinute în context non-formal şi informal; servicii de asistenţă EURES.

 

Potrivit ultimelor raportări, până la data de 11 februarie, aproape cinci milioane de persoane au intrat în România din Ucraina şi au fost asistate.

 

Mai exact, 4.961.776 a fost totalul persoanelor refugiate şi asistate în cele 15 centre deschise în judeţele din nordul şi din estul ţării.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut