Aproape 9.000 de cetăţeni ucraineni au intrat vineri în România

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) informează că în cursul zilei de vineri, până la ora 17,00, aproape 9.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România, iar 36 dintre aceştia au solicitat azil ca urmare a conflictului din Ucraina.

„Astăzi (…), 36 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România ca urmare a conflictului din Ucraina. În total, de la începerea conflictului au fost înregistrate 40 de cereri de azil. Aceşti cetăţeni beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanţii de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum şi de măsuri de asistenţă materială, financiară, medicală, consiliere psihologică şi juridică de specialitate, acces la piaţa forţei de muncă şi activităţi de adaptare culturală. Complementar pot beneficia de suportul organizaţiilor internaţionale şi neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul migraţiei”, se menţionează într-un comunicat transmis vineri seară de MAI.

Conform sursei citate, la acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale IGI este de 51,9%.

În ceea ce priveşte traficul prin punctele de trecere a frontierei, comunicatul MAI precizează că în cursul acestei zile, în intervalul orar 00,00-17,00, 45.376 de persoane, dintre care 8.942 cetăţeni ucraineni, au intrat în ţară, iar 44.902 persoane, dintre care 4.617 cetăţeni ucraineni, au părăsit teritoriul României.

Totodată, 14.216 mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare şi 12.770 pe sensul de ieşire.

Aproximativ 19.000 de cetăţeni ucraineni au intrat în România de la începutul agresiunii militare a Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, iar dintre aceştia, circa 11.000 au rămas pe teritoriul ţării, 40 dintre ei cerând statut de refugiat, a anunţat şi premierul Nicolae Ciucă, vineri seara, în timpul unei vizite în Vama Siret.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut