Aproape 6.000 de sesizări privind dispariții de copii, în ultimul an, în România

În decursul ultimului an (30.04.2020 – 20.04.2021) au fost înregistrate 5.924 de sesizări privind minori care au dispărut de acasă. Dintre aceștia, 206 au vârste până în 10 ani, 1.453 au vârsta cuprinsă între 10-14 ani și 4.263 sunt mai mari de 14 ani, potrivit datelor Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General de Poliție, citate de organizația Salvați Copiii.

În aceeași perioadă de timp, potrivit aceleiași surse, 5.821 de minori au fost găsiți, dintre care: 203 cu vârste până în 10 ani; 1.430 cu vârsta cuprinsă între 10-14 ani; 4.188 mai mari de 14 ani. În prezent sunt desfășurate activități de căutare/ identificare în cazul a 377 de minori.

Organizația Salvați Copiii atenționează că în ultimii cinci ani numărul sesizărilor disparițiilor de copii aproape s-a dublat: dacă în 2015 erau 3.736 de sesizări, astăzi sunt 9.924 de sesizări. Principalele motive care îi determină pe copii să își părăsească familia sau centrele de ocrotire rămân: neglijarea și lipsa de supraveghere din partea adulților responsabili; conflictele repetate din familie; abuzurile asupra copiilor, fizice și/sau emoționale; lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, odată cu plecarea aparținătorilor legali la muncă în străinătate; blocaje în comunicarea cu părinții, cu precădere în situații dificile; abandonul școlar și influența/ presiunea anturajului; consumul de alcool și substanțe halucinogene; situația economică precară a familiei.

„Pandemia COVID-19 nu a împiedicat dispariția copiilor: s-a înregistrat o creștere de 17% a cazurilor raportate la linia de asistență telefonică 116000 din Europa, în anul 2020. În fiecare an, aproximativ 200.000 de copii dispar în Europa. Din cauza lipsei de statistici oficiale comparabile privind copiii dispăruți – singurul raport la nivel european cu date de la autoritățile naționale este depășit și cuprinde date statistice de acum aproape 10 ani –, Missing Children Europe colectează și analizează date de la liniile telefonice directe pentru copiii dispăruți și rețeaua de mediatori familiali transfrontalieri. Astfel, în 2020, la linia telefonică 116000 pentru copii dispăruți au fost 42.662 de apeluri care au vizat 8.857 de cazuri (cu 17% mai multe decât în anul trecut). Majoritatea cazurilor noi, 56%, s-au referit la fugari, apoi un procent destul de mare au fost răpiri de către părinți și o mică parte din cazurile raportate, 3,6%, se referă la copii dispăruți prin migrație” – semnalează Salvați Copiii România.

Conform sursei citate, rețeaua de linii de asistență telefonică pentru copii dispăruți este operată de organizații naționale din 32 de țări din Europa. Copiii și familiile care apelează la această linie telefonică beneficiază gratuit și imediat de asistență emoțională, psihologică, socială, legală și administrativă 24 din 24 de ore, 7 zile din săptămână. Ele oferă, de asemeni, un punct central de contact și coordonare vitală pentru cazurile transfrontaliere.

***

La 25 mai este marcată, anual, Ziua internațională a copiilor dispăruți, cu scopul de a aduce în prim-plan tragedia copiilor răpiți, de a-i informa pe părinți în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-și proteja copiii și pentru a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiți niciodată.

În calitatea sa de organizație-umbrelă, Missing Children Europe reprezintă 31 de organizații neguvernamentale din 26 de țări membre europene, care activează, fiecare, în domeniul prevenirii și ajutorării victimelor în caz de dispariție și/ sau exploatare sexuală. Ca membru al Missing Children Europe, Salvați Copiii România are misiunea de a proteja copiii de orice formă de violență, abuz sau neglijare care este cauzată sau este un rezultat al dispariției acestora.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut