Aproape 18.000 de clujeni sunt ajutați de stat să treacă iarna

Potrivit Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, în ultimul an, statul român a plătit 12.452.435 lei (aproximativ 2,5 milioane de euro) pentru ajutoare de încălzire în județul Cluj.

Conform datelor transmisee ziarului Făclia de Prefectura Cluj, de această sumă au beneficiat aproape 20.000 de clujeni. Dintre aceștia, 4861 își încălzesc locuința cu energie termică, electrică sau gaze naturale. Alți 5336 de clujeni care își încălzesc locuința cu energie termică, electrică sau gaze naturale au beneficiat de supliment pentru încălzirea locuinței iar 13.613 clujeni au primit ajutor de încălzire pentru lemne. Totodată, 13.387 de clujeni au primit supliment pentru înclzirea locuinței.

Ajutorul de încălzire se acordă familiei sau persoanei singure care nu are alte proprietăți sau bunuri, așa cum sunt prevăzute în cerere, și care realizează un venit mediu net lunar de până la 1386 lei/persoană în cazul familiei și până la 2053 lei, în cazul persoanei singure.

Veniturile bănești se vor cumula cu alte tipuri de venituri materiale. Pentru acordarea suplimentului de încălzire, solicitanții trebuie să îndeplinească aceleași condiții ca și pentru acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței. Suplimentul se acordă lunar tuturor beneficiarilor ajutorului pentru încălzirea locuinței.

O acțiune de verificare a respectării condițiilor legale de stabilire și acordare a dreptului la ajutor de încălzire, în condițiile Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie a scos la iveală faptul că 224 de clujeni au primit ajutor de încălzire fără a avea acest drept. Prejudiciul creat s-a ridicat la 75.094 de lei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut