Apă și canalizare în comuna Cășeiu

Iată care sunt dezideratele acestui an în comuna Cășeiu!

Aflată chiar în vecinătatea municipiului Dej, comuna cunoaște semnele dezvoltării. Efectiv, în ziua de astăzi nu poți delimita mediul urban de cel rural, atât de mult seamănă așezările de pe Someș, cel puțin în ce privește condițiile de trai. Primarul comunei Cășeiu, Silviu Boldor, ne-a și explicat de ce urgentează unele investiții de gospodărie comunală.

Chiar în această perioadă se află în plină derulare lucrările de introducere a apei potabile în satele Guga și Sălătriuc, urmând ca în viitor să dispună de aceste servicii și locuitorii satului Gârbăul Dejului. Nu peste mult timp, toate satele componente ale comunei vor avea  apa introdusă, un mare avantaj pentru gospodăriile din localitățile aferente, care vor dispune  de apă la robinet și nu din fântânile din curte. Nu va trece mult timp și va fi extinsă și conducta de canalizare. Deocamdată, se lucrează în localitatea Coplean, unde peste 50 la sută din investiție este realizată. Rețeaua va fi legată la stația de epurare de la Cășeiu, construită acum câțiva ani exact pentru a deservi  și satele din împrejurimile centrului de comună.

După cum ne-a informat edilul-șef, și în acest an vor fi continuate modernizările de drumuri și străzi. În lunile următoare, pe o lungime de 7,4 kilometri vor fi reabilitate drumurile agricole pe axa Urișor-Coplean, investiție executată din fonduri europene. Dacă nu demult pe acele meleaguri cu greu puteai să treci pe terenurile agricole, prin realizarea acestui proiect se asigură condiții bune de deplasare în hotarul celor trei localități de pe șoseaua națională Dej – Baia Mare. Un mare avantaj pentru agricultori, dar nu numai pentru ei.

Am discutat cu primarul Silviu Boldor și despre încălzirea spațiilor de învățământ din comună, având în vedere că iarna încă nu a trecut. Domnia sa ne-a dat asigurări că  preșcolarii și elevii au căldură în sălile de clasă. În cadrul școlilor gimnaziale din Cășeiu și Rugășești  există centrale termice pe gaz metan, iar în grădinițele din celelalte sate sunt montate centrale pe lemne.

În ultima perioadă s-a redus și numărul oamenilor infectați cu coronavirus, iar în rândul elevilor educația sanitară se desfășoară conform programului stabilit.

La marginea pădurilor din zonă au apărut ghioceii, semn bun și pentru demararea lucrărilor pe pășunile naturale, știind că în comună există efective mari de ovine.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut