Anul școlar nu poate începe doar pentru UNII copii

Organizația Salvați Copiii România atrage atenția că este nevoie de „norme metodologice clare”, pentru ca toate școlile să permită reîntoarcerea elevilor, în condiții de siguranță și non-discriminare. Totodată, organizația atenționează că 21% dintre școlile din Romania nu sunt pregătite să își primească elevii înapoi la școală, peste o treime dintre elevii din România învață în școli cu spații excedentare, iar aproape jumătate dintre elevii români (47%) au avut acces limitat la educația online.

Organizația solicită autorităților din domeniile educației și sănătății să elaboreze „un ghid comprehensiv care să ajute școlile să decidă asupra soluțiilor optime de începere a anului școlar în funcție de mai mulți factori, dincolo de contextul local al incidenței și transmiterii COVID-19: spațiile disponibile și gradul de aglomerație al școlii, distanța parcursă și modul în care elevii și cadrele didactice ajung la școală, condițiile igienice din unitățile de învățământ (accesul la apă și canalizare)” etc. În absența unui astfel de ghid – declară Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România -, „deciziile privind modalitatea de începere a cursurilor riscă să fie una greșit fundamentată sau arbitrară și nu pot sprijini asigurarea unei educații de calitate pentru toți copiii, în funcție de circumstanțele individuale și de evoluția contextului pandemic”.

În baza art. 63 alin. 3 și 3^1, Salvați Copiii România solicită Ministerului Educației Naționale să facă publică situația unităților de învățământ în care funcționează formațiuni de studiu cu un număr de elevi/ preșcolari mai mare decât maximum prevăzut de Legea Educației Naționale, să comunice soluțiile optime pentru începerea anului școlar în aceste unități de învățământ și să supună dezbaterii publice un set de măsuri „care să poată contribui la evitarea unor astfel de situații în viitor”.

„Punem la dispoziția Președinției și a autorităților expertiza Salvați Copiii, pentru ca educația copiilor să fie prioritatea absolută a agendei. Este esențial e ca toți copiii să se întoarcă la școală, în condiții de siguranță și de acces egal. Anul școlar nu poate începe doar pentru unii copii. Școlile trebuie să asigure copiilor condiții optime, atât de igienă și distanțare socială, cât și de acces real la educație”, declară Gabriela Alexandrescu.

Organizația Salvați Copiii a lansat campania „Vreau la școală”, prin care aduce în centrul atenției restabilirea dreptului tuturor copiilor la educație, grav afectat de criza Covid-19 și de izolare, și solicită autorităților implementarea unor măsuri concrete de pregătire a școlilor, în contextul începerii noului an școlar.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie