ANOSR, CNE și CTR: Soluția Guvernului în domeniul migrației tinerilor – falsă și nefundamentată

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Consiliul Tineretului din România (CTR) critică atitudinea Guvernului de a lansa în spațiul public „«soluții miraculoase» nefundamentate, abandonate în discursul european al politicilor educaționale. fără o cercetare reală a nevoilor din sistem și fără o imagine de ansamblu asupra fenomenului migrației tinerilor”.

„Am aflat cu surprindere că Guvernul României ia în calcul «un proiect prin care să sprijine tinerii care vor să studieze în străinătate, care vor putea primi un sprijin financiar din partea statului». Mai exact, inițiativa vizează acordarea de împrumuturi pentru tinerii care vor să studieze în străinătate, cu scutirea de la obligația de a restitui împrumutul în ipoteza în care se întorc în țară. Indiferent de ce scop ar viza măsura, soluția nu este aceasta. Dacă dorința este de a sprijini tinerii care studiază în străinătate, o soluție ar fi consolidarea sistemului existent de burse de studii. Dacă intenția este de a diminua fenomenul de braindrain, creșterea atractivității României nu se realizează prin condiționarea iertării de o datorie pentru tinerii care se întorc în România. Dacă măsura urmărește creșterea internaționalizării învățământului superior și asigurarea experienței și perspectivei europene a studenților, ar trebui urmărite promovarea mobilităților, inclusiv prin granturi suplimentare, și finanțarea internaționalizării învățământului românesc. În orice caz, un sistem de împrumuturi într-un spațiu fiscal diferit pare total deconectat de la subfinanțarea cronică a sistemului de învățământ românesc, așteptând între timp și soluțiile pentru creșterea finanțării educaței la 6% din PIB” – arată ANOSR, CNE și CTR.

Acestea resping ideea că o variantă pentru a încuraja studiile în străinătate și, ulterior, revenirea în țară a absolvenților, ar fi acordarea unor împrumuturi care ar fi iertate dacă absolventul se întoarce în România. În opinia lor, această propunere „nu poate decât să demonstreze lipsa unei strategii clare și asumate pentru diminuarea exodului creierelor, dacă în final ajungem la concluzia «îi punem să plătească dacă nu se întorc»”.

„Atractivitatea României pentru tinerii români care ajung în străinătate se construiește prin creșterea calității vieții în general și pentru tineri în special, precum și prin facilități pentru integrarea pe piața muncii, pentru cercetare în România ș.a.m.d. În acest sens, credem că statul român trebuie să încurajeze politici pentru tineret coerente, în acord cu nevoile acestora, pe care le putem identifica și în Rezoluția Tinerilor” – arată reprezentanții elevilor și studenților.

În privința eficienței propunerii, aceștia semnalează constrângerile legislative pe care le-ar întâmpina statul român pentru restituirea unor împrumuturi acordate unor cetățeni cu domiciliul în alte state, „din perspectiva recuperării sumelor”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut