ANOSR cere „măsuri reale pentru prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale din universități”

Centrul FILIA și Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), alături de organizațiile studențești membre ale acesteia, cer „implementarea unor mecanisme clare de combatere a hărțuirii sexuale și discriminării de gen, atât în codul-cadru de etică și deontologie universitară, cât și în metodologia-cadru privind organizarea și funcționarea centrelor de consiliere și orientare în carieră în sistemul de învățământ superior din România”.

„De zeci de ani am fost martorii unor cazuri alarmante de hărțuire sexuală și discriminare de gen în mediul academic. Aceste forme de violență nu numai că au afectat serios viața și profesia victimelor, dar au subminat și încrederea în sistemul de învățământ superior din România. Raportul de cercetare realizat de noi, care analizează hărțuirea sexuală și discriminarea de gen în spațiul universitar, a pus în lumină o serie de aspecte. Conceptul de discriminare este menționat în 94% dintre codurile de etică, însă definit în doar 21%. Nici un cod de etică dintre cele analizate nu oferă o definiție pentru discriminarea de gen. În plus, în 38 de coduri de etică este menționată hărțuirea sexuală și 12 coduri includ o definiție a acesteia, însă destul de abstractă și greu de înțeles în lipsa unor exemple. Universitățile eșuează să reglementeze în codurile de etică hărțuirea sexuală în mediul online întrucât doar 2% o menționează. Un singur cod de etică din cele 85 analizate menționează pașii necesari pentru o sesizare în cazul unei fapte de hărțuire sexuală și nu există nici un exemplu de sesizare pentru cazurile de hărțuire sexuală” – arată, într-o petiție comună, Centrul FILIA și ANOSR.

Reprezentanții studenților solicită adoptarea cu celeritate a unui cod-cadru de etică și deontologie universitară, care să conțină definiții clare și mecanisme eficiente de combatere a hărțuirii sexuale și discriminării de gen în instituțiile de învățământ superior din România. De asemeni, consideră prioritară și revizuirea și completarea legislației existente în domeniul centrelor de consiliere și orientare în carieră, în special a metodologiei-cadru privind organizarea și funcționarea centrelor de consiliere și orientare în carieră în sistemul de învățământ superior din România. În opinia lor, legislația trebuie să includă și dispoziții clare privind prevenirea și combaterea hărțuirii sexuale și a discriminării de gen, „care vor asigura implementarea faptică a măsurilor prevăzute de codul-cadru de etică și deontologie universitară”.

Totodată, solicită implementarea unor programe de formare obligatorii pentru personalul academic, studenți și angajați ai instituțiilor de învățământ superior, cu privire la înțelegerea, prevenirea și combaterea fenomenelor de hărțuire sexuală și discriminare de gen.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut