Germania are în vedere să nu mai finanţeze asociaţiile caritabile de salvare în mare

Guvernul german intenţionează să înceteze finanţarea organizaţiilor caritabile de salvare a migranţilor în Marea Mediterană după ce a fost vizat de criticile Italiei, a scris vineri cotidianul Bild, citat de AFP.

În bugetul Germaniei pentru 2023, două milioane de euro (2,1 milioane de dolari) au fost alocate organizaţiilor caritabile de salvare în mare, dar nu se menţionează aşa ceva în proiectul de buget pentru anul următor, a subliniat acest jurnal.

Acesta nu este o „neglijenţă”, a adăugat el, citând surse din comisia pentru buget a parlamentului german şi adăugând că atât Cancelaria, cât şi Ministerul de Externe sunt în favoarea anulării acestei finanţări.

Niciuna dintre instituţii nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta aceste informaţii.

Premierul de extremă-dreapta al Italiei, Giorgia Meloni, i-a scris recent o scrisoare cancelarului german, Olaf Scholz, pentru a-şi exprima „stupefacţia” cu privire la finanţarea de către Germania a organizaţiilor caritabile care ajută migranţii ilegali din ţara sa.

Întrebat despre această scrisoare, Berlinul a confirmat că acordă între 400.000 şi 800.000 de euro fiecăruia dintre cele două proiecte legate de migranţi.

În timpul unei conferinţe de presă săptămâna trecută, după discuţii cu omologul său italian Antonio Tajani, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a apărat sprijinul ţării sale pentru aceste misiuni de salvare.

„Salvatorii maritim voluntari au misiunea de a salva vieţi în Marea Mediterană”, a spus ea.

Cu toate acestea, la summitul UE de vineri de la Granada, în sudul Spaniei, Olaf Scholz a adoptat un ton diferit.

Întrebat despre această finanţare într-o conferinţă de presă, el a subliniat că a fost aprobată de parlament, şi nu de guvern.

„Nu am făcut această propunere”, a spus el.

Problema migraţiei, una dintre cele mai spinoase între cei 27, a fost pusă pe ordinea de zi a acestui summit la cererea Giorgiei Meloni în urma recentului aflux de migranţi pe mica insulă italiană Lampedusa, care a reamintit urgenţa unui răspuns european.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut