Ample măsuri de combaterea coronavirus sunt luate și la Huedin

După decesul femeii din Vâlcele, care a fost internată și la spitalul din Huedin, unde a infectat cu COVID 19 o asistentă medicală de aici, conducerea acestui oraș a luat o serie de măsuri menite să protejeze cei peste 9300 de locuitori împotriva acestei pandemii.
Din scurtul dialog, telefonic, purtat cu medicul Mircea Moroșan, primar al Huedinului, am reținut faptul că aici toate instituțiile ce au sarcini în implementarea măsurilor stabilite prin Ordonanțele militare își fac datoria în regim de foc continu.
Deși orașul este considerat principalul centru comercial al unei mari părți a locuitorilor din Munții Apuseni, de la decretarea stării de urgență domină liniștea, semn că măsurile adoptate, deși provoacă un oarecare disconfort, au menirea de a ne proteja de contaminarea cu acest agresiv virus ce a curmat zeci de mii de vieți omenești.
Între măsurile prioritare luate de administrația orașului, care au debutat cu popularizarea acestor acte normative obligatorii de respectat, prin grija primăriei au fost dezinfectate toate spațiile și imobilele publice, între care: Casa de Cultură, școlile, grădinițele, Casa tineretului și sediul primăriei.
De asemenea, subliniază primarul Mircea Moroșan, s-a terminat dezinsecția la toate scările blocurilor de locuințe din Huedin, iar în săptămâna trecută s-au primit receptoarele care au fost montate la scările blocurilor din oraș, recipienți ce vor fi permanent alimentați cu soluții de dezinfectare.
Zilnic, răspundem nevoilor de aprovizionare cu alimente și medicamente cerute de persoanele vârstnice și nevoiașe, iar Consiliul local a adoptat prima hotărâre de rectificare a bugetului, oferind suma de 2 milioane lei spitalului orășenesc pentru achiziționarea și dotarea secțiilor cu materialele cerute de protecția personalului medical împotriva acestei epidemii.
În același timp, completează șeful administrației publice Huedin, spitalul a deschis un cont pentru donații în care am depus și eu o sumă, iar primăriile din Sâncraiu, Poeni și Ciucea, adică din arealul care-și trimit locuitorii la tratament aici, au depus și ele în acest cont, la fel cum au procedat și membrii clubului Rotary din Huedin.
La ora actuală în oraș există 57 de persoane izolate la domiciliu și 12 în carantină, însă numărul acestora este fluctuant de la o zi la alta. Cei opriți în carantină sunt cazați la hotelul Montana, cu locație în zona estică a orașului, a cărui capacitate, ce asigură masă – casă, este de 60 de locuri, supravegherea lor, medicală, este asigurată de DSP Cluj, iar circulația de către Poliție și Jandarmerie.
Atât eu, adaugă Mircea Moroșan, cât și funcționari din Primărie ținem permanent legătura, prin mijloace electronice, cu oamenii noștri, cu servicii publice, cu societăți comerciale, iar de două ori pe săptămână, on line, personal, informez comunitatea cu starea lucrurilor și evenimentele zilnice.
Dar cum contrastele nu lipsesc nici la Huedin, probleme apar în comunitatea romilor care nu-și justifică desele plimbări, unele în grupuri ce depășesc trei persoane, dar măsurile de corijare aplicate îi vor convinge să renunțe la iminentele riscuri.
În oraș domină liniștea, iar la nivelul conducerii administrative se fac toate pregătirile cerute de marele șantier ce o să demareze în curând pentru introducerea gazului metan, a cărui conductă de aducțiune a ajuns la porțile orașului.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie