Americanii şi japonezii fac filme în Salina din Turda

Două echipe, una americană şi cealaltă din Japonia, filmează în aceste zile în decorul subteran al Salinei din Turda. Americanii toarnă un thriller psihologic, primul film artistic realizat vreodată în ocna turdeană, iar japonezii realizează un documentar pentru televiziunea naţională.

Americanii fac la Turda filmul “Fără nume (Nameless)”

În aceste zile, în Mina Rudolf din Salina de la Turda, se filmează scene din producţia americană “Nameless”, un film salinathriller psihologic. Într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, 27 august, în Salina din Turda, producătorul delegat al filmului, Bogdan Moncea, din partea Castel Film România, a declarat că filmările se desfăşoară în mai multe ţări europene.

“Pînă acum s-a filmat în Islanda şi în Spania. În România, unde se toarnă cele mai multe scene, filmările au început în 11 august, la Sighişoara, continuă la Turda (salină) iar apoi realizatorii filmului vor turna alte scene din <Nameless> la Braşov şi la Bucureşti. În România se va filma timp de 40 de zile”, a mai menţionat Moncea.

Regizorul filmului, Bryan Thurmann, care a scris şi scenariul, a spus, în cursul conferinţei de presă, că acţiunea filmului se desfăşoară pe parcursul mai multor epoci istorice. În rolurile principale din “Nameless” (Fără nume) cinefilii îi vor putea revedea pe actorii David Framton (Ultimele zile ale iernii), Aida Folch, Conan Stevens (Game of Thrones, Hobbit sau Spartacus) şi John Ryas Davis (Indiana Jones, Stăpînul inelelor).

Conan Stevens - din distributia filmului NamelessLa Salina Turda se filmează în Mina Rudolf, la 120 de metri sub pămînt. ‘’Regizorul şi scenaristul Bryan Thurman a scris aceste secvenţe special pentru Salina Turda, pe care a ales-o pentru filmările la <Nameless> în urmă cu un an’’, a mai spus Moncea.

Directorul Salinei Turda, Vasile Tot, a declarat la conferinţa de presă, că turnarea unui film artistic în Mina Rudolf a reprezentat o provocare pentru angajaţii societăţii comerciale care administrează ocna din Turda, deoarece acest lucru implică o desfăşurare logistică impresionantă. “Numai cablurile ce au trebuit instalate la generatoarele de energie electrică au o lungime totală de 380 de metri”, a exemplificat Vasile Tot amploarea pregătirilor necesare pentru turnarea, în bune condiţii, a scenelor din filmul “Nameless”, ce se petrec în Salina din Turda.

Regizorul şi producătorul nu au dezvăluit subiectul filmului, însă au spus că pentru una din scenele turnate la Salină, un carnaval, a fost nevoie de 130 de figuranţi. Se filmează atît ziua cît şi noaptea, a spus Bryan Thurman.

Imagini din adîncurile Salinei din Turda – în ţara de la Soare-Răsare

Televiziunea japoneză filmează în aceste zile la Salina din Turda. O echipă a televiziunii naţionale japoneze NHK se află de miercuri, 27 august, la ocna turdeană, pentru realizarea unui film documentar pentru emisiunea „Fascinaţia lumii înconjurătoare” difuzată de canalul BS-1 al televiziunii NHK, zilnic, între orele 17-17.50.

Potrivit precizărilor echipei televiziunii japoneze, alcătuită din redactorul Olivia Berghianu, reporterul Naofumi Tsuchya şi cameramanul Florin Toals, televiziunea niponă NHK va difuza documentarul despre Salina din Turda în 15 septembrie. “Fugim de căldura de la suprafaţă şi ne îndreptăm spre răcoarea din subsol. În Japonia nu există decît metrou sau magazine subterane. Dar iată că în lume există locuri unde subteranul este valorificat cu totul diferit şi în mod spectaculos”. Sub acest leit-motiv va fi prezentată Salina din Turda de către realizatorul documentarului.

Conducerea Salinei consideră că difuzarea reportajului despre ocna din Turda la televiziunea japoneză va contribui la creşterea numărului de turişti care vor vizita obiectivul. Factorii de decizie din societatea comercială Turda Salina Durgău intenţionează să continue colaborarea cu Japonia, pentru a atrage la salină un număr cît mai mare de turişti din Extremul Orient.

Emil HĂLĂŞTUAN

Articole din aceeasi categorie