Estimare BNR: Inflația va continua să crească până la sfârșitul anului

Banca Naţională a României (BNR) apreciază că rata anuală a inflaţiei va crește temperat spre finele anului curent, iar apoi va intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, care va cobo la nivelul de o cifră abia în semestrul I 2024.


Potrivit BNR, escaladarea războiului din Ucraina şi sancţiunile tot mai severe asociate generează incertitudini şi riscuri considerabile privind perspectiva activităţii economice, implicit a evoluţiei pe termen mediu a inflaţiei, prin efecte asupra puterii de cumpărare şi încrederii consumatorilor, precum şi asupra activităţii, profiturilor şi planurilor de investiţii ale firmelor, dar şi prin potenţiala afectare mai severă a economiei europene / globale şi a percepţiei de risc asupra economiilor din regiune, cu impact nefavorabil asupra costurilor de finanţare.
Incertitudini şi riscuri majore sunt asociate însă şi conduitei politicii fiscale, având în vedere cerinţa continuării consolidării bugetare în contextul procedurii de deficit excesiv şi al tendinţei generale de creştere a costului finanţării, dar într-o conjunctură economică şi socială dificilă pe plan intern şi global, ce a condus la implementarea mai multor seturi de măsuri de sprijin pentru populaţie şi firme, cu impact asupra bugetului.

Stagnare economică

BNR mai apreciază că cele mai recente date şi analize indică o cvasi-stagnare a activităţii economice în trimestrele III şi IV din acest an, sub impactul escaladării războiului din Ucraina şi al extinderii sancţiunilor asociate. Astfel, producţia industrială şi-a amplificat contracţia anuală în primele două luni ale trimestrului III, în timp ce lucrările de construcţii s-au redinamizat puternic în raport cu aceeaşi perioadă a anului anterior, în principal pe seama celor de pe segmentul nerezidenţial şi de pe cel al construcţiilor inginereşti.
Insă, importurile de bunuri şi servicii şi-au accelerat semnificativ creşterea în termeni anuali în iulie-august, inclusiv pe fondul evoluţiei nefavorabile a preţurilor externe. Ritmul a crescut mai pronunţat decât cel al exporturilor, ceea ce a condus la amplificarea deficitului comercial.
De asemenea, BNR susţine că efectivul salariaţilor din economie şi-a stopat creşterea în luna august, în condiţiile reducerii numărului de angajaţi în sectorul privat, iar rata şomajului a crescut ușor, după scăderea ei până la 5,1% în august. Totodată, deficitul de forţă de muncă a stagnat în debutul trimestrului IV la nivelul diminuat atins în lunile precedente, iar intenţiile de angajare s-au redresat uşor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut