Amenzi de peste 44.000 lei pentru nerespectarea măsurilor de combatere a efectelor pandemiei

Sub autoritatea Instituției Prefectului, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, alături de jandarmii Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și ai Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio Pop” Cluj-Napoca, precum și de polițiști locali din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au acționat, în cursul zilei de marți și în noaptea de marți spre miercuri, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de Covid-19.

Peste 330 de forțe de ordine au legitimat 1.740 de persoane, fiind controlate, de asemeni, 132 de mijloace de transport persoane și verificate aproximativ 120 de societăți comerciale cu privire la respectarea măsurilor de protecție sanitară necesare diminuării îmbolnăvirilor. În urma controalelor, pentru nerespectarea  prevederilor Legii 55/2020, alături de noile măsuri instituite începând cu data de 9 noiembrie, au fost aplicate 221 sancțiuni contravenționale, în valoare de 44.085 lei.

„Pe raza municipiului Cluj-Napoca, echipe mixte formate din polițiști, jandarmi și polițiști locali au desfășurat o acțiune punctuală, urmărind atât responsabilizarea cetățenilor cu privire la noile măsuri instituite, cât și luarea măsurilor legale față de abaterile aduse cadrului normativ actual aplicabil stării de alertă. Astfel, în intervalele orare 16:30 – 18:00 și 18:30 – 21:00, forțele implicate au legitimat 50 de persoane, 19 dintre acestea fiind sancționate în conformitate cu Legea 55/2020. S-a urmărit cu precădere respectarea măsurilor referitoare la portul măștii de protecție de către toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise, și respectarea prevederilor de interzicere a reuniunilor de persoane în spații închise și / sau deschise” – informează IPJ Cluj.

Conform aceleiași surse, în intervalul orar 23:00 – 01:00, acțiunea polițiștilor s-a axat pe respectarea interdicției de deplasare a persoanelor în afara locuințelor / gospodăriilor după ora 23:00. Au fost legitimate 187 de persoane și verificate peste 150 de autovehicule, fiind aplicate 30 de sancțiuni contravenționale, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020, și 6 sancțiuni pentru încălcări ale normelor de circulație rutieră.

Peste 100 de persoane aflate în izolare verificate la Dej

La Dej, în cadrul acțiunilor desfășurate la data de 10 noiembrie, în intervalul orar 10:00 – 14:00, efectivele Poliției municipiului, împreună cu cele ale Secției 5 Poliție Rurală Dej, efective din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Ștefan Cicio Pop” Cluj-Napoca și ale poliției locale, au legitimat peste 60 de persoane și au verificat 11 societăți comerciale. La rândul lor, polițiștii rutieri au verificat 18 vehicule și 8 mijloace de transport în comun. Totodată, peste 100 de persoane aflate în izolare la domiciliu au fost verifcate de către forțele de ordine implicate.

Urmare a neregulilor constate, au fost aplicate 31 de sancțiuni contravenționale, dintre care 17 pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală, 9 pentru nerespectarea normelor de circulație rutieră și două pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

În cadrul acțiunii de la Dej, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală au depistat un bărbat de 35 de ani, din comuna Mica, pe numele căruia era emis, de către Judecătoria Dej, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea. Acesta are de executat o pedeapsă privativă de libertate pentru o perioadă de 1 an și 7 luni pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale.

Bărbatul a fost condus și predat reprezentanților Penitenciarului Gherla, în vederea executării pedepsei.

La Huedin, 213 persoane legitimate și peste 130 vehicule verificate

Tot în 10 noiembrie, în intervalul orar 09:00 – 16:00, polițiștii orașului Huedin și cei a Secției 8 Politie Rurală au acționat în sistem integrat împreună cu jandarmi și polițiști locali, în vederea impunerii respectării măsurilor stabilite pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, dar și pentru impunerea respectării regulilor de circulație de către toți participanții la traficul rutier și menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

 În cadrul acțiunilor au fost legitimate 213 persoane și au fost verificate peste 130 de vehicule. Pentru abaterile constatate au fost aplicate 59 de sancțiuni contravenționale, dintre care 19 pentru nerespectarea măsurilor impuse prin HG 935/2020, iar alte 33 pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

D.S.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut