Ambiții mari în comuna Iclod

În ultimii ani mereu l-am abordat pe primarul comunei Iclod, Emil Pîrțoc cu privire la planurile sale edilitare și totdeauna a reușit să creioneze punctual investițiile preconizate pe anumite perioade. Așa s-a întâmplat și zilele trecute, când a răspuns prompt și precis la întrebările noastre referitoare la obiectivele planificate pe acest an.

Înainte de toate, redăm una din ideile domniei sale în calitate de primar: „Nimic nu se poate face fără muncă și sacrificii”. Acest gând îl conduce tot anul în munca sa de edil-șef. Cum a remarcat și domnia sa, în 2022, „ca  niciodată, cunosc bugetul local încă în primele zile ale anului” și, după cum recunoaște, au un buget încrezător cu banii acoperiți și cu un fond financiar sănătos.

Administrația locală este atentă  la tot ce este cheltuială,  indiferent că este vorba de bursele și alocațiile pentru copii sau de lucrările edilitar-gospodărești. Primarul din Iclod știe de pe acum ce vrea să facă în lunile următoare și în funcție de banii repartizați, ce investiții majore să aibă în vedere. Înainte de  toate, iclozenii doresc să finalizeze executarea lucrărilor la trotuarele din centrul de comună. După ce termină lucrările în zona „Moghioroș”, angajații firmei se apucă de reabilitarea trotuarelor de pe marginea șoselei naționale Cluj-Dej.

Pe acest an edilii doresc să înceapă și  modernizarea trotuarelor în localitatea Livada, unde sunt prevăzute lucrări la 11,8 kilometri de trotuar, un proiect în valoare de 1,5 milioane euro. Tot la Livada se va extinde canalizarea, după ce acum câțiva ani a fost introdusă apa potabilă din sursa Gilău. De asemenea, în 2022 se va reasfalta drumul județean Livada-Orman, care nu a mai fost modernizat de 11 ani și se impune schimbarea carosabilului.

Nu sunt uitate nici celelalte sate componente ale comunei. La Fundătura se va finaliza parcul de fitness din vecinătatea Căminului Cultural, iar la Iclozel se va  schimba conducta de apă. În satul Orman vor fi amenajate două bazine de adopție apă, de unde, în caz de secetă mare, vor fi asigurate cu apă gospodăriile populației. Va fi curățată și reamenajată Valea Lujerdiului, spre folosul populației care locuiește în zona respectivă și care, astfel, va dispune de condiții bune de deplasare la domiciliu. Prin Programul Saligny s-a planificat modernizarea a 7 kilometri de drumuri și străzi pe raza comunei.

Printre proiectele Primăriei se află și multe probleme sociale. În cadrul Școlii Gimnaziale Iclod se va înființa o cantină școlară, unde în viitor vor putea servi o masă caldă și oamenii săraci. O inițiativă valoroasă, dacă avem în vedere numărul mare de elevi care fac naveta din satele comunei și care la orele amiezii nu au posibilitatea să mănânce acasă. Tot cu privire la copii, în apropierea stației de epurare din Iclod se va ridica un bazin de înot didactic acoperit, cum au marile orașe.

Iată că Iclodul și în acest domeniu se aliniază marilor centre urbane, după ce în ultimii 12 ani s-au realizat multe lucruri frumoase (ce comună din județul Cluj are două centre culturale, din care unul – muzeu de arheologie?!). Desigur, mai avem multe noutăți din Iclod, asupra cărora  vom reveni în perioada următoare.

SZEKELY Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut