Alocația pentru plasament crește, din iulie, cu aproape 50%

Din luna iulie, alocația pentru plasament crește cu aproape 50%, iar sumele pentru cheltuielile personale ale copiilor din centrele rezidențiale se măresc de 5 ori – anunță ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, precizând că au fost aprobate în ședința de Guvern, de miercuri, 29 iunie, majorări ale sumelor, neschimbate de opt ani, pentru copiii aflați în grija statului.

„Pentru cei 35.000 de copii aflați în grija asistenților maternali, a rudelor, a altor persoane sau în servicii rezidențiale private, majorăm alocația de plasament cu aproximativ 50%. Astfel, aceasta va ajunge de la 630 la 950 lei/lunar pentru copilul fără dizabilități și de la 945 la 1425 lei/lunar pentru copilul cu dizabilități. Noua sumă a alocației de plasament se va acorda începând cu luna iulie 2022” – precizează Gabriela Firea.

Potrivit ministrului, s-a „reușit” majorarea, de cinci ori, a sumele alocate copiilor din centrele rezidențiale pentru cheltuielile personale, banii de buzunar. Din iulie, suma crește la 150 de lei. „Până acum, cei 10.000 de copii primeau doar 28 de lei lunar, o nimica toată” – spune Firea.

De asemeni, adaugă ministrul, au fost actualizate și sumele alocate copiilor aflați în aceste centre pentru îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite sau manuale și jucării. Din luna iulie, sumele sunt între 580 de lei și 1.338 lei, în funcție de vârstă, față de între 366 de lei și 844 de lei, cât erau până acum. Aceste sume „nu au mai fost majorate de peste 8 ani”.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut