„Alegerea”, o piesă cu iz regal, prezentată la MNIT

*luni, 20 februarie*orele 18.00 și 20.00

În luna iubirii, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei va fi gazda punerii în scenă a unui spectacol deosebit, în regia lui Alexandru Boureanu și Raluca Păun, inspirat de piesa omonimă scrisă de Majestățile Lor Regele Mihai I și Regina Ana. Alegerea” este o piesă într-un act, scrisă în 1960, la Versoix și va fi adusă publicului de echipa Teatrului Național ”Marin Sorescu” din Craiova.

Miza spectacolului ne trimite la implicații de factură filosofică, la meditația pe tema luptei dintre ideologii, a luptei dintre bine și rău, alegerea salvatoare fiind, de fapt, calea iubirii.

În volumul „Un război, un exil, o viață”, Majestatea sa Regina Ana scria:

„În seara aceea am început să ne scriem vieţile: viaţa lui sub comunism, a mea în mijlocul unei lumi frivole. Şi apoi, împreună, am descoperit un personaj comun, prietenul, care venea cu o a treia lume, cu o a treia voce. Cea a curăţeniei, a purităţii. Am continuat să scriem şi replicile veneau, se înşirau în mod firesc pe hârtie. Toată povestea a fost, aşadar, scrisă împreună; ne-am împletit gândurile, ideile, fantezia. Aşa cum o făcusem până atunci în viaţa reală, aşa cum am făcut şi de atunci încoace.

Vorbeam, scriam, ne arătam unul altuia ce scrisesem singuri… E curios, scriam amândoi fără să ne putem opri. Am fost inspiraţi! Am numit piesa Alegerea. Am scris-o întâi în englezeşte, apoi în franţuzeşte şi, peste ani, în româneşte. Numai că nu reuşeam să-i găsim un sfârşit. Şi asta fiindcă nu ştiam ce răspuns să dăm acestei lumi, cum să contribuim noi înşine la vindecarea rănilor care ne atinseseră şi pe noi. Finalul a venit din sufletul şi mintea amândurora, stând şi reflectând împreună. Soluţia era […] iubirea. Aşa am hotărât şi noi să facem cu personajele şi povestea noastră din piesă: să-i îndreptăm către iubire.”

În distribuție, actorii: Claudiu Mihail, Marian Politic, Gabriel Marciu, Raluca Păun și copilul Vladimir Politic.

Scenografie Lia Dogaru, muzică live AG Weinberger (compozitor și interpret), video design Florin Constantinescu

Spectacolul de teatru „Alegerea” face parte din programul cultural-educațional EDUCĂM ÎMPREUNĂ, ce se desfășoară în perioada 2022-2026 și urmărește dezvoltarea procesului de educație culturală și istorică în rândul elevilor, mai transmit organizatorii.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut