Admiterea la liceu: 177 de clase pentru anul școlar 2024-2025

Elevii clujeni absolvenți de clasa a VIII-a, care au trecut cu bine Evaluarea Națională, se pot înscrie la liceu în una dintre cele 177 de clase disponibile pentru anul școlar 2024-2025. De asemenea, elevii clujeni care optează pentru învățământul profesional și dual au la dispoziție 54 de clase cu 808 locuri, respectiv 541 de locuri.

Învățământul profesional și dual, 1.349 de locuri la Cluj

1-11 iulie 2024, elevii clujeni se pot înscrie în învățământul profesional și dual pentru anul școlar 2024-2025. Raportat la anul școlar amintit, în județul Cluj, pentru învățământul profesional sunt alocate 808 locuri în 33,34 de clase, iar pentru învățământul dual sunt prevăzute 541 locuri în 20,66 de clase, anunță reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj, într-un comunicat de presă.

Înscrierile în învățământul profesional și dual au loc la sediul unităților de învățământ preuniversitar, care au clase de învățământ profesional/dual. Reprezentanții IȘJ Cluj informează că fișa de înscriere este unică pentru ambele forme de școlarizare, iar elevii, în funcție de opțiune, completează codurile corespunzătoare tuturor calificărilor din acea unitate școlară, în ordinea preferințelor și le depun la unitățile de învățământ care au ofertă educațională pentru învățământul profesional sau dual.

De asemenea, citând aceleași surse, în 17 iulie 2024, candidații care solicită înscrierea pe locurile speciale pentru rromi și pe locurile distinct alocate candidaților cu CES, învățământ profesional, completează fișele de înscriere, potrivit opțiunilor disponibile, în broșura Admitere 2024, editată de IȘJ Cluj și distribuită tuturor elevilor din clasa a VIII-a în unitățile de învățământ gimnazial. Aceste școli oferă sprijin în completarea și verificarea fișelor de înscriere, în prezența părinților și a diriginților claselor a VIII-a.

Reprezentanții IȘJ mai precizează că repartizarea candidaților care solicită înscrierea în învățământul profesional pe locurile speciale pentru rromi și candidați cu CES va avea loc în data de 18 iulie 2024, în sesiuni distincte de repartizare, în ordinea descrescătoare a mediei de admitere și pe baza opțiunilor completate în fișa de înscriere începând cu ora 9:00, la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu” Cluj-Napoca, conform procedurii specifice.

Inspectorul școlar general al IȘJ Cluj, Marinela Marc, sfătuiește părinții să aibă încredere în școala profesională și duală: „În ceea ce privește învățământul profesional și dual, formă de învățământ susținută financiar de agenții economici, prin burse și alte stimulente, precum și posibilitatea angajării după încheierea studiilor, recomand părinților să privească cu încredere și spre acest traseu profesional, analizând oferta calificărilor profesionale, care este corelată cu cerințele pieței muncii. Am convingerea că, împreună cu profesorii diriginți și cu părinții, elevii vor reuși să analizeze cu atenție toate informațiile și să ia cea mai bună decizie privind viitorul lor.”

La liceu, repartizarea computerizată în data de 24 iulie 2024

Pe de altă parte, în perioada 11-12 iulie 2024, respectiv 15-19 iulie 2024, absolvenții claselor a VIII-a trebuie să completeze opțiunile în fișele de înscriere în vederea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2024-2025, precizează reprezentanții IȘJ Cluj. În județul Cluj, pentru admiterea în învățământul liceal sunt alocate 177 de clase, distribuite astfel: 96,5 de clase la filiera teoretică, 55 de clase la filiera tehnologică și 25,5 de clase la filiera vocațională.

În vederea creșterii șanselor de reușită, inspector școlar general al IȘJ Cluj, Marinela Marc, îndrumă elevii și părinții să completeze un număr cât mai mare de opțiuni: „A fi corect informat privind opțiunile în carieră a devenit o condiție necesară pentru societatea în care trăim, nu puține fiind elementele de luat în considerare atunci când trebuie să alegem o unitate de învățământ și o specializare. Alegerea traseului educațional ar trebui să ţină cont, în primul rând, de nivelul competențelor elevilor, atinse până în acest moment, corelate cu aptitudinile, pasiunile, cu analiza atentă a ceea ce doresc să facă în viitor, cu opțiunea pentru meseria pentru care se vor pregăti. De aceea, în vederea maximizării șanselor de reușită, privind admiterea în învățământul liceal, recomand elevilor și părinților să completeze un număr cât mai mare de opțiuni, respectiv de coduri, în fișa de înscriere pentru repartizarea computerizată.

Repartizarea computerizată a absolvenților claselor a VIII-a, în învățământul liceal de stat, are loc în data de 24 iulie 2024 și se realizează în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, cu respectarea ordinii opțiunilor elevilor din fișele de înscriere.

Pentru elevii rromi și cu CES, completarea opțiunilor în fișele de înscriere are loc în perioada 15-16 iulie 2024 în unitățile de învățământ gimnazial, iar repartizarea computerizată se desfășoară în data de 18 iulie 2024, în sesiune distinctă.

Elevii reveniți în țară, repatriați, refugiați se pot înscrie în clasa a IX-a, independent de termenele din calendarele metodologiei de admitere în învățământul liceal de stat, profesioal, dual. Aceștia vor urma procedura referitoare la echivalarea studiilor.

Potrivit prevederilor Ordinului Ministerului Educației, nr.3939/29.02.2024, Comisia județeană de admitere a soluționat în etapa I cererile absolvenților claselor a VIII-a care, în perioada studiilor gimnaziale, au obținut premii la olimpiadele naționale și internaționale, precum și solicitările elevilor ucraineni care doresc continuarea studiilor liceale în județul Cluj.

Toate informațiile și detaliile cu privire la admiterea în învățământul liceal de stat, învățământul vocațional și învățământul profesional, dual, precum și Broșura Admitere 2024, sunt disponibile și pot fi consultate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Cluj_ https://www.isjcj.ro/examene-nationale/admitere-in-licee/

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut