AD LIBITUM VOICES – ARC PESTE TIMP

La împlinirea primului deceniu de activitate muzicală, trupa pop-opera AD LIBITUM VOICES le pregătește fanilor un eveniment cu totul special. Este vorba despre concertul aniversar, găzduit de Cinema Florin Piersic, miercuri, în data de 26 octombrie, de la ora 20.00. Spectacolul va fi precedat de o sesiune de Meet and Greet, unde publicul este așteptat să interacționeze în mod direct cu artiștii îndrăgiți. În apropierea evenimentului muzical, am stat de vorbă cu cei patru protagoniști, Tiberius, Vlad, Cristi și Sergiu, într-un interviu acordat ziarului Făclia în care i-am provocat la o privire retrospectivă și la imaginarea unor ipostaze inedite.

 

Cei 10 ani pe care vă pregătiți să îi aniversați în curând vin, probabil, și cu un moment de bilanț pentru fiecare. Cu ce gânduri porneați la drum în 2012? V-ați imaginat la început evoluția bogată pe care ați avut-o în acest deceniu?

Sergiu Coltan: Ne-am imaginat și ne-am dorit această evoluție, am pornit la drum în 2012, urmăream cu Cristi modele cum ar fi cei de la Il Divo și ulterior cei de la Il Volo și ne doream un succes ca al lor, concerte peste mări și țări. Putem spune că, după 10 ani, am reușit un oarecare succes pe plan național, de la niște studenți ai Academiei de Muzică ce au avut debutul pe scena Casei de Cultură la un bal al Bobocilor, am ajuns să concertăm în fiecare colț din țară, să avem o bază imensă de fani care ne susțin din clipa în care ne-au cunoscut și până la a organiza, iată, cel de-al treilea concert Ad Libitum Voices la Cluj.

Vlad Morar: Niciodată nu ai de unde să știi unde te va duce drumul. Cel mai important e să încerci. Tot timpul e bine să îți fixezi un target cât mai înalt. Ne-am propus să ajungem măcar ca Il Volo sau Il Divo și până la urmă suntem cea mai cunoscută trupă de pop opera din România.

Cristian Ignuța: Adevărul e că am știut să ne adaptăm la fiecare situație, în funcție de cerința publicului. Vedeam ce își dorește și asta îi ofeream. Am făcut acest lucru fără să deviem prea tare de la idea de bază de pop opera.

 

Ce înseamnă pentru voi publicul vostru (în general)? Dar publicul din Cluj-Napoca?

Tiberius Simu: Mi se pare că cel mai important aspect este relația cu publicul, feedback-ul pe care îl acesta oferă. Față de operă, în cross-over sunt alte standarde. Pentru mine, aceasta a fost provocarea la început în cadrul ADLV, să devin entertainer dintr-un performer care cântă un rol învățat, să încerc să mă conectez cu publicul, să îi creez anumite emoții. Pentru mine personal, aici are loc mult mai mult creativitatea.

Vlad: Cred că publicul pentru noi, artiști care produc muzică live, este cel mai important. Dacă ei ne iubesc și ne urmăresc așa cum suntem, despre asta e vorba, să fii în fața lor, să le oferi ceea ce ai tu mai bun. Cât despre publicul clujean, este cel mai greu de mulțumit. Este o mare de oameni din toate colțurile țării, trebuie să îi atragi cu ceva diferit de ceea ce este mainstream.

Cristi: Dacă noi nu avem grijă de publicul nostru, noi nu existăm. Prin energia lor noi supraviețuim și de acolo ne tragem puterea de a fi în fața lor. E un fel de circle of life. Publicul clujean fiind de acasă, e foarte sincer. Dacă ceva nu iese bine, vin și ne spun la final. Atunci ștacheta trebuie ținută cât mai sus, ca să nu-i dezamăgim.

Sergiu: Publicul e ca și combustibilul trupei ADLV. Consider că el ne dă energie, ne oferă o împlinire imensă când rezonează cu noi, când apreciază sincer ceea ce noi le oferim prin muzică. Publicul de la Cluj e cel care ne-a dat credit într-o primă fază, ei ne-au văzut, ne-au încurajat și ne-au dat aripi să zburăm mai departe, spre alte culmi. Acest concert aniversar e și o mulțumire adresată celor de aici, de la Cluj, în special.

 

Dincolo de pasiunea pentru muzică, pentru genul pop-opera, ce vă ține cel mai mult împreună?

Tiberius: Noi, spre deosebire de majoritatea grupurilor care sunt concepute de o casă de producție, noi ne-am întâlnit patru persoane diferite, fiecare cu ideile și cu viziunea lui și încercăm să facem produsul acesta să funcționeze. Avem păreri foarte diferite despre cum ar trebui să cântăm, cum ar trebui să ne îmbrăcăm, cum să construim programul de concert. Culmea, tocmai din cauză că ne provocăm mereu unul pe altul, actul artistic pe care noi îl livrăm devine din ce în ce mai bun. Suntem în permanență provocați să fim creativi. Și tocmai pentru că suntem foarte diferiți reușim să atingem foarte multe genuri muzicale.

Vlad: Cred că fiecare își dorește ca proiectul ADLV să ajungă într-un punct anume și fiecare merge pe aleea lui.

 

Care a fost cea mai mare provocare și cea mai mare realizare pentru ADLV în acești 10 ani?

Cristi: Cea mai mare provocare cred că e faptul că am rămas uniți.

Vlad: Cea mai mare realizare a grupului e că, spre deosebire de orice alt proiect din România, noi am ajuns până aici, și nu e chiar puțin lucru, în mod organic. Fără investiții, că bani nu sunt. Și asta e o problemă în România. Toată lumea merge la anumite case de discuri pentru că nu are bani. Iar dacă proiectul ADLV a funcționat până acum la liber, înseamnă că e un punct din care ar trebui să pornească fiecare artist din România. Să încerce să-și atingă scopul de unul singur.

Tiberius: Genul pe care noi îl cântăm nu este unul comercial și atunci casele mari de discuri sunt reticente în a colabora cu un artist al cărui produs nu știu exact cui să-l adreseze, cum să-l împacheteze, se tem că nu investesc bine.

Vlad: Oricare casă de discuri din România dacă și-ar fi dorit să investească într-un proiect de genul acesta, evident ADLV ar fi fost acum la o altă cotă, la un alt nivel.

Sergiu: O altă provocare este aceea de a cânta acest gen în ciuda faptului că industria muzicală este într-o altă direcție. Noi suntem constanți în ceea ce facem, cu unele adaptări.

Tiberius: Noi avem un public foarte fidel, cu gusturi muzicale bine educate, care caută ceva, care nu doar consumă, sau care trăiește din sugestii YouTube.

 

Cum resimțiți acum momentul X Factor – finala, emoția acelei competiții?

Tiberius: Toată experiența X Factor a contribuit foarte mult la expunerea noastră pe plan național. Tot parcursul a fost foarte interesant, dar, într-adevăr, finala a fost cea mai mare provocare de la X Factor, din simplul motiv că noi n-am crezut că vom ajunge acolo. Știam că, de regulă, grupurile nu ajung în finală. Pentru mine a fost cel mai intens moment împreună cu ADLV și momentul în care ADLV a devenit prioritatea mea artistică.

Sergiu:  Vlad a fost excepția. Până în finală, el a crezut în noi, în parcursul nostru.

Cristi: Practic, noi am mers la X Factor doar pentru imagine, nu să câștigăm, așa am pornit inițial. Dar pe parcursul etapelor și probelor am prins un pic de curaj și cumva ne-a prins febra competiției. Dar scopul a fost să fim văzuți de întreaga țară, target pe care l-am și atins, cu mult peste așteptările noastre. Acolo chiar am simțit aprecierea publicului, direct și indirect. Le suntem îndatorați acestor oameni, le mulțumim că au fost alături de noi în momentele în care aveam cea mai mare nevoie.

Vlad: Până la urmă, ne-a ajutat experiența X Factor. Niciunul din colegii mei nu credeau că vom ajunge în finală. Până când n-am avut confimarea publicului, atunci am zis că este ceva special și că merită să credem și continuăm.

Tiberius: Și dovada a venit la scurt timp și față în față. Când am avut primul concert la Cluj, după prima piesă, oamenii au avut o reacție care ne-a uimit și am zis „Wow! chiar așa de tare le-a plăcut?!” Aici cred că e una dintre dificultățile oricărui artist la început de drum: să vadă cu ochii lui ce departe poate să ajungă. În echipa noastră, mai ales Vlad aduce această viziune. Totdeauna a țintit mai sus, către maximum posibil.

 

Fiecare dintre voi a studiat și un instrument muzical sau chiar mai multe. Dacă nu ar fi AD LIBITUM Voices, cum ar arăta grupul vostru, în varianta instrumentală, v-ați gândit și la așa ceva?

Vlad: Dacă grupul nostru ar avea un alt nume, acela ar fi „Trupa de Șoc a Ardealului”. Imaginați-vă așa pe scenă: un pian, o vioară și două chitare. Ar fi fost o combinație de folclor cu funk (râde). Dacă ar fi fost vocal, un pian și două chitare ar fi ieșit ceva în genul pop-rock.

Cristi: Probabil ar fi fost același AD LIBITUM de acum, doar că nu s-ar fi numit Voices.

Vlad: A fost o perioadă când ne gândeam să facem concerte acustice, cu cel puțin 1-2 instrumente, plus voce. Dar cred că se pierde din energia noastră. ADLV nu înseamnă doar cântat, ADLV înseamnă „cu de toate”. E un fel de tort cu fructe exotice. (râd toți)

Cristi: În funcție de public, e diferit de fiecare dată. Depinde de ce trăim în momentul respectiv.

Sergiu: Noi trăim după cum ne este numele. (n.red. AD LIBITUM = după voie, după plac) (râd toți)

 

Ce ne pregătiți pentru concertul aniversar de la Cinema Florin Piersic? La ce să ne așteptăm?

Tiberius: Să vă așteptați la cel mai bun concert marca ADLV de până acum, clar!

Vlad: De la acest concert ne dorim ca oamenii să vadă ce am realizat în 10 ani, ce au făcut acești patru băieți.

Cristi: Și ne dorim să ne simțim bine pe scenă în fața publicului și ei, la rândul lor, ei să se simtă bină în fața noastră.

Tiberius: Dacă plec de la concert cu sentimentul că am dat tot ce am avut mai bun din noi, atunci e bine.

Sergiu: Cu siguranță va fi și o surpriză specială pentru cei care vor veni la concert, dar nu o dezvăluim încă. Îi așteptăm să o vadă.

 

Ce vă doriți de la proiectul ADLV pentru următorii 10 ani?

Tiberius: E foarte simplu. Turneu în America, AD LIBITUM International. Să ajungem în primul rând la românii din străinătate. Am primit de-a lungul timpului foarte multe mesaje din America, Franța, Belgia, Italia. Este clar că avem public și în străinătate, acesta este următorul pas pentru noi.

Cristi: Peste 10 ani ne dorim să fim la o masă de genul acesta, acordând un interviu despre ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani.

 

Un mesaj pentru cititori/urmăritori/ascultători.

Tiberius: Mesajul nostru este în muzica noastră. Și orice am spune, cuvintele sunt insuficiente față de ceea ce putem comunica atunci când avem ocazia de a sta față în față cu publicul nostru. Suntem o trupă care comunică cel mai bine într-un show live și de aceea vă invităm pe toți, cu mic, cu mare, la concertul nostru.

Iulia GHIDIU

Foto: Paul Sandor

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut