Actorul Emanuel Petran l-a însuflețit pe scândura scenei pe poetul Mihai Eminescu

Un teatru pur într-o atmosfera intimă din odaia unui creator de geniu. Este foarte greu să redai publicului această stare. Este foarte greu azi să-l readuci publicului pe poetul Mihai Eminescu într-un  mod sincer, într-un mod realist, fără exagerări sau minimalizări. Regizorul și actorul clujean Emanuel Petran prin piesa gândită și jucată de domnia sa, „Înger și Demon”, reușește această uimitoare compoziție echilibrată. Actorul Emanuel Petran este sprijinit de talentata actriță Angelica Nicoară și de o echipă a Teatrului Național Cluj-Napoca devotată proiectului: lighting design poartă semnătura Mădălinei Mânzat, regia tehnică îi aparține lui Răzvan Pojonie, luminile sunt asigurate de Alexandru Corpodean, sonorizarea de Vasile Crăciun, iar sufleorul este Alina Forna. 

Publicul invitat duminică, 14 ianuarie 2024, în ajunul Zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu, la spectacol în sala mică Euphorion a Teatrului Național Cluj-Napoca a fost martorul întâlnirii pe scândura scenei dintre poetul Mihai Eminescu și muza sa Veronica Micle, rol jucat de talentata actriță Angelica Nicoară.

Dacă adăugăm și jocul de pe scenă, un maraton al interpretării în versuri care a conectat publicul cu nu mai puțin de 30 de poezii scrise de Mihai Eminescu, piesa reprezintă o premieră teatrală la Cluj. Ingeniozitatea și creativitatea minții actorului Emanuel Petran își lasă amprenta asupra textului liric, impregnând astfel viziunea sa de creator în fiecare „por” al piesei.

De asemenea, piesa abordează și poezii aparținând Veronicăi Miclea. Absolut impresionant este faptul că actorii nu s-au menajat deloc, ci dimpotrivă au jucat „nebunește”. În cursul piesei, nu există „artificii muzicale” sau de altă natură care să le dea prilejul să respire, să se odihnească. Spectatorii au parte de teatru pur în care protagoniștii, actorii Emanuel Petran și Angelia Nicoară, își interpretează rolurile cu mult talent și experiența care deja îi caracterizează. 

Decorul simplu, o odaie cu birou, pat și fotoliu, trădează condiția creatorului care trăiește în sărăcie, abandonat scrierilor sale, ideilor sale. În odaie, se disting două elemente speciale, o luneta care pare să-i ofere geniului creator accesul spre o altă dimensiune a lumii și un bust feminin, simbolizând femeia, devenită muză și iubită.

În acest spațiu modest se duce tot zbuciumul creatorului care reușește în câteva episoade să evadeze, devenind poetul lovit de săgeata zeiței Diana, întruchipată de actrița Angelica Nicoară. Totodată, iubirea îl aduce lângă femeia iubită, Veronica Micle, care e când înger, când demon. Cu toate zbaterile sale legate de lume, de semeni, cu toate sentimentele contradictorii trăite, cu toate ideile și frâmântările așternute pe hârtie, creatorul de geniul se stinge singur în sărăcie. Este de remarcat îndrăzneala cu care tratează regizorul Emanuel Petran plasarea în timp a piesei, respectiv în ajunul Crăciunului, o sărbătoare însemnată a creștinătății. Cu același curaj creativ tratează regizorul finalul piesei. Poetul moare singur, nu are alături căldura unei ființe omenești, însă este petrecut în viața de dincolo de către figura Fecioarei Maria. Obișnuiți cu piese adaptate concepțiilor moderniste, progresiste regizorul Emanuel Petran face un salt imens întocându-ne cu fața spre spiritualitatea poporului român, în fapt spre esența lui, așa precum și poetul Mihai Eminescu s-a manifestat în capodoperele sale. 

Regizorul Emanuel Petran îl redă pe Eminescu tinerilor

Spectacolul „Înger și demon” este un omagiu adus poetului național Mihai Eminescu, după cum declară însuși regizorul piesei Emanuel Petran: ,„Este un omagiu adus celui care a îndrăznit să viseze, atunci când nu era voie să visezi. Visele lui au devenit sufletul nostru și ne-au învățat și pe noi să visăm în continuare. Visând, vom întâlni și noi Adevărul, acum, când, din nou, este rău să visezi.”

După spectacol, la întâlnirea cu publicul, care a felicitat întreaga echipă, actorul Emanuel Petran a ținut să precizeze că dorește să joace piesa îndeosebi pentru tineri, că dorește să-l redea pe poetul național Mihai Eminescu mai cu seamă tinerilor pentru ca aceștia să-i cunoască viața și opera. 

Următoarea punere în scenă a spectacolului dedicat marelui poet Mihai Eminescu va avea loc sâmbătă, 20 ianuarie 2024, ora 19:00, în sala mică Euphorion a Teatrului Național Cluj-Napoca. Iubitorii operei lui Eminescu, tinerii în mod special, sunt așteptați de întreaga echipă a spectacolului „Înger și Demon”, în regia, scenografia și selecția muzicală a actorului Emanuel Petran.

 

Sursă foto: Nicu Cherciu

Tia SÎRCA

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut