Activități gospodărești în comuna Mintiu Gherlii

În sfârșit, a sosit primăvara și pe meleagurile someșene. După o iarnă prelungită, gospodarii satelor simt nevoia ieșirii în hotar, dar nu sunt neglijate nici activitățile  edilitare, doar acum este timpul refacerii străzilor și zonelor verzi.

Așa se întâmplă și în comuna Mintiu Gherlii din vecinătatea municipiului Gherla, unde trăiesc oameni harnici și buni gospodari, de asta ne-am convins și noi cu ocazia deplasării pe teren. Un bun exemplu îl constituie chiar primarul comunei, Dumitru Oltean, pe care zilele trecute l-am întâlnit în satul Nima, unde coordona o activitate gospodărească aflată în plină desfășurare. Este vorba de consolidarea unui podeț, lucrare ce nu suporta amânare, chiar dacă în ultima perioadă în zona respectivă nu prea a plouat.

De la edilul-șef am mai aflat că în centrul satului Nima (aproape de orașul Dej) se va amenaja o parcare pentru mașini, având în vedere numărul mare de autoturisme, dar și al vizitatorilor, mai ales în weekend. Astfel de parcări vor fi înființate în perioada următoare și în celelalte localități componente ale comunei. O măsură binevenită, ținând cont de creșterea  numărului de mașini, chiar dacă este vorba de mediul rural.

Între planurile primarului se mai găsește construirea unei capele mortuare la Nima-Cătun. Cu privire la celelalte sate, am aflat că în curând se va finaliza modernizarea drumului Mintiu Gherlii-Pădureni, o investiție care tot se prelungește din vina executantului, însă edilii sunt asigurați că lucrările vor continua în această primăvară.

În ceea ce privește agricultura, deținătorii de animale din cele șase sate componente ale comunei Mintiu Gherlii, zilele trecute au ieșit cu toții la curățirea pășunilor naturale, o lucrare de sezon ce nu poate fi amânată. Nu sunt uitate nici plantările de puieți, prin grija Ocolului Silvic Gherla fiind asigurat materialul săditor.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut