Acțiuni de împădurire și ecologizare

Îmbucurător este faptul că sunt unități administrativ teritoriale care nu neglijează rosturile primăverii ce-și au obârșia în îndepărtatul trecut al vetrei românești, vatră pe care străbunii noștri nu doar că au apărat-o, ci au ținut-o curată și acoperită de mii de hectare de codri pentru care își susțineau frățietatea.

Din păcate, în ultimele decenii pădurile noastre au fost… măcelărite și transferate în numeroase depozite și fabrici din numeroase țări ale Europei, iar imensele locuri golașe creează mari și păgubitoare dezechilibre ecologice și turbulențe greu de stăpânit.

Acțiunile guvernanților încă nu au menirea de a liniști acest dezastru care, datorită unor date statistice, au coborât dimensiunile fondului forestier sub 30 % din suprafața țării. Anual dispar, prin tăieri ilegale, cca 6 ha de pădure, iar jaful este de milioane de metri cubi. Romsilva nu plantează cât doboară, iar la nivelul multor comune, conducerile acestora spun că nu sunt asigurate bugete pentru funcționarea aparatului administrativ, darmite să se planteze pe marile suprafețe… bărbierite de drujbe.

Și totuși, în arealul silvic și cel degradat al județului Cluj s-au făcut și se mai fac acțiuni de împădurire. Un exemplu îmbucurător l-am surprins, sâmbătă, în una din marile comune din vecinătatea municipiului Cluj–Napoca, Apahida.

Aici, printr-o mare acțiune de mobilizare desfășurată de Primărie, Consiliul local, primarul Grigore Fati, în colaborare cu și ONG-ul ,,Plantăm România’’, în această a doua sâmbătă a lui aprilie, aproximativ 500 de persoane și- au dat întâlnire în localitatea Câmpenești. După instructajul necesar și regulile cerute de protecția muncii, s-a lucrat, cum se mai spune, în acord global, pentru săparea gropilor și sădirea celor aproximativ 10.000 de puieți de stejar pe suprafața golașă de 5 ha aflată în zona lacurilor piscicole și a marelui cartier de locuințe ridicat în ultimii ani acolo.
Lăudabil a fost și exemplul dat de conducerea PSD Cluj, care a avut în marea echipă sosită la plantat, inclusiv pe președintele Alexandru Cordoș, președintele ANSVAS, Ioan Oleleu, apoi au spus prezent membrii tuturor partidelor ce compun structura Consiliului local Apahida și primarul Grigore Fati, care și-au adus contribuția la geneza viitoarei păduri, ce face parte din proiectul social democraților: ,,Pentru o Românie Verde – Hai se plantăm împreună’’.

Norii zilei doar au amenințat că se scutură, spre bucuria participanților, care nu au ezitat să facă poze și să socializeze în acest weekend, în care, prin eforturile lor au fixat rădăcinile viitoarei păduri, ale cărei dimensiuni plusează la așteptata creștere a arealului silvic clujean.

Acțiuni de ecologizare la Călărași și Frata

Ecologizarea, un alt domeniu ce creează mari probleme județului Cluj și României, ce impune exigență și implicare nu doar a ministerului de resort și agențiilor sale din țară, ci și a UAT-urilor, pe ale căror domenii găsești, după topirea zăpezii, mormane imense de gunoaie aruncate fără noimă și respect civic de societăți comerciale și mulți, foarte mulți locuitori din urban și rural.

Cum luna aprilie este motivat botezată și ,,Luna curățeniei’’ din vremuri de demult, în multe localități bunii gospodari au început demult igienizările. Din noianul acestora, menționăm în reportajul de azi doar două, desfășurate la Călărași și Frata. Din dialogul purtat cu primarul comunei Călărași, dl. Vasile Ioan Racolța, am reținut că aici 50 de voluntari din comună au colectat din satele Călărași, Bogata și Călărași Gară resturi menajere cu care au umplut 100 de saci mari pe care ia preluat societatea de specialitate ,,Supercom’’. Comuna este acum mai curată, iar conducerea ei îi roagă pe cei vizați să depoziteze gunoaiele la locurile stabilite, spre a evita amenzile prevăzute de actele normative.

La Frata, peste 100 de elevi ai Școlii gimnaziale din localitate și-au asumat acțiunile de ecologizare, care se repetă de la an la an. Primarul comunei, Miron – Cristian Cherecheș, viceprimarul Vasile Pop și numeroase cadre didactice au fost printre tinerii elevi ce învață, prin practică, normele cerute de un mediu ecologic sănătos, ce lipsește multor persoane majore, corigente la disciplina bunului-simț certificat tocmai de cantitatea de gunoaie menajere colectate sâmbătă.

După ce tinerii elevi au isprăvit acțiunea de ecologizare a satelor Frata, Soporu de Câmpie, Bercheșu și Poiana Frății, și-au dat jos mănușile, iar conducerea comunei, mulțumindu-le pentru hărnicie și chiar pentru bunele rezultate la învățătură, le-a oferit apă plată, sucuri și pizza, pentru că au meritat cu prisosință.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut